Monday 30 December 2013

Το Τσι και η Αναπνοή

Η κατοχή της ζωής από τον άνθρωπο, εξαρτάται ολοκληρωτικά από το chi ».
-NEI CHING-

Υπάρχει μια Ζωτική Ενέργεια που διαποτίζει ολόκληρο το Σύμπαν, όπως και όλα τα ΄Οντα που συνυπάρχουν μέσα σε αυτό.  Αυτή η Ζωτική Δύναμη παίρνει διαφορετικές ονομασίες, όπως ΤΣΙ στην Κίνα, ΚΙ στην Ιαπωνία και ΠΡΑΝΑ στην Ινδία. Το ΤΣΙ είναι μια Εσωτερική Δύναμη, που μας επιτρέπει να κινούμαστε, να μιλάμε, να γελάμε, να εργαζόμαστε, να σκεπτόμαστε, να φιλοσοφούμε, να έχουμε όνειρα, και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να μπορούμε να ζούμε.



Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως, ζουν χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για το κομμάτι του Σύμπαντος που φέρουν μέσα τους. Ο καθένας δηλαδή από εμάς, ακόμη και ο πιο αδύναμος, έχει μέσα του αυτήν την εσωτερική δύναμη του Τσι, που του δίνεται από τη γέννησή του.  Αν και έχουν γίνει αρκετές έρευνες και παρατηρήσεις σχετικά με την ενέργεια του Τσί, οι πιο πολλοί άνθρωποι σήμερα είναι δύσπιστοι, γιατί δεν μπορούν να δουν αυτήν την ενέργεια, όπως ακριβώς δεν μπορούν να δουν τις ακτίνες Χ ή τα ηχητικά κύματα του ήχου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν.

Υπήρχαν όμως φαινόμενα που έχουν άμεση σχέση με το Τσι. Αυτά είναι κάποιες ψυχικές δραστηριότητες, εξωσωματικές εμπειρίες, ψυχοκίνηση, διόραση και άλλες τέτοιες δυνάμεις. Επίσης υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές μέθοδοι που έχουν άμεση σχέση με αυτήν την Εσωτερική Ενέργεια. Αυτή η ενέργεια του Τσι, διοχετεύεται στον άνθρωπο από τη δράση του Ήλιου, κι ακόμα μπορεί να τη συλλέξει από τις τροφές και κυρίως από τη σωστή λειτουργία της αναπνοής. Επομένως, όλα αυτά που θεωρούμε απλά και καθημερινά, είναι πιο ουσιώδη, γιατί τόσο η σωστή διατροφή όσο και η σωστή, ολοκληρωμένη αναπνοή αποτελούν σημαντικούς παράγοντες, για να αναπτύξουμε την Εσωτερική μας Ενέργεια. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και γενικά αυτά που λανθασμένα μάθαμε από μικροί, δεν μας δίνουν τα περιθώρια να βρούμε έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής. Αυτό μας κάνει να αρρωσταίνουμε συχνά, τόσο στο φυσικό όσο και στο ψυχολογικό και στο νοητικό επίπεδο.

Ας αρχίσουμε, έστω και αν νομίζουμε πως είναι αργά, με το να εξασκούμαστε στη σωστή, ολοκληρωμένη αναπνοή, γιατί αυτό θα μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε, ώστε να συνεχίσουμε, αν θέλουμε, σε πιο ανώτερα επίπεδα αυτογνωσίας. Πριν λοιπόν πούμε ότι ασχολούμαστε με τις Εσωτερικές Πολεμικές Τέχνες, θα πρέπει να έχουμε διαβεί τα πρώτα βήματα της κάθαρσης, τόσο του φυσικού μας σώματος, από τις πολλές τοξίνες του σύγχρονου τρόπου ζωής, όσο και του ψυχολογικού –συναισθηματικού επιπέδου, αντιστρέφοντας τα αρνητικά συναισθήματα σε θετικά και δημιουργικά. Τότε μόνο μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή της ανάπτυξης και κυκλοφορίας του Τσι, μέσα στις πολεμικές Τέχνες.

Το να μάθουμε να αναπνέουμε ζωτικά είναι ένα πρωταρχικό στάδιο, που με τη συνεχόμενη πρακτική θα γίνει τρόπος ζωής. Η βαθιά κοιλιακή αναπνοή είναι αυτή που θα μας συνδέσει άμεσα με την εσωτερική ενάργεια και θα μας κάνει να κατανοήσουμε πράγματα, τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τον κόσμο γύρω μας. Από τη στιγμή που θα μπορούμε να αποθηκεύουμε την ενέργεια του Τσι, στο κέντρο Χάρα, όπως ονομάζεται, είμαστε στο επόμενο στάδιο, στο οποίο πρέπει να μπορέσουμε να τη διοχετεύσουμε. Σ’ αυτό το στάδιο μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η διοχέτευση γίνεται τόσο για να επιφέρει αποτελεσματικά πλήγματα στον αντίπαλο όσο και για να θεραπεύσει κάποιος τα πλήγματα αυτά. Αυτόματα ο Πολεμιστής γίνεται και θεραπευτής των δικών του τραυμάτων αλλά και των άλλων.

Είναι γνωστό το γεγονός ότι αρκετοί από τους μεγάλους των Πολεμικών Τεχνών έφτασαν μέχρι τα βαθιά γεράματα, ασκώντας την Τέχνη τους με την ίδια δύναμη και αντοχή, λόγο της εξάσκησης του Τσι. Μπορεί έτσι η ενέργεια αυτή του Τσι να γίνει προσιτή στον κάθε ασκούμενο στις Πολεμικές Τέχνες. Είναι όμως πολύ επικίνδυνη αυτή η ανάπτυξη αν κάποιος δεν έχει έναν Δάσκαλο και αν πρώτα δεν έχει ελέγξει  εγωισμούς και κατώτερες επιθυμίες, ώστε να είναι πρώτα ο κυρίαρχος του δικού του εαυτού και μετά αυτών των ενεργειών. Αν γίνει διαφορετικά, μπορεί ακόμη και να τρελαθεί από την λανθασμένη χρήση αυτής της ενέργειας που δεν υπηρετεί κάποια  ανώτερη ιδέα ή την ίδια την  Ανθρωπότητα .


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

•   Ο Εσωτερικός Δρόμος των Πολεμικών Τεχνών. Μ.Εchenigue.
Eκδόσεις: Ν.Ακρόπολη.

•    Το Πνεύμα του Αϊκίντο. Kissomaru Uesiba.
Εκδόσεις : Αλντεμπαράν.

•    Η Τέχνη του Τσι Γκονγκ. Ουονγκ Κιου Κιτ.  
Εκδόσεις : Πύρινος Κόσμος.


Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...