Saturday 28 June 2014

Ταινία: The Mists of Avalon

Η πρωθιέρεια του Αβαλον αποφασίζει να χαρίσει στη Βρετανία ένα βασιλιά που θα ενώσει τη χώρα και θα την απαλλάξει από τις επιδρομές των Σαξόνων. 

Γεννιέται ο Αρθούρος, ο οποίος σε μικρή ηλικία αποχωρίζεται την αδελφή του, Μοργκάνα. Εκείνος μαθητεύει πλάι στον Μέρλιν, εκείνη γίνεται ιέρεια του Αβαλον. Βασιλιάς πλέον ο Αρθούρος παντρεύεται τη Γκουίνεβιρ. 

Η θεία του καταριέται τη μήτρα της νύφης, ούτως ώστε να μην αποκτήσουν διάδοχο. Όμως η Μοργκάνα ήδη κυοφορεί παιδί, που έχει αποκτήσει με τον αδελφό της.





Οι Ομίχλες της Άβαλον είναι ένα μυθιστόρημα γραμμένο από τη Μάριον Ζίμερ Μπράντλεϊ, το οποίο δίνει μια διαφορετική οπτική του μύθου του Βασιλιά Αρθούρου, μέσα από την αφήγηση των γυναικών που των περιέβαλλαν και κυρίως της αδερφής του Μοργκέιν. 

Η τελευταία παρουσιάζεται σαν μια ιέρεια της μητριαρχικής Κελτικής θρησκείας, που βλέπει τον κόσμο της να καταρρέει (να «απομακρύνεται στις ομίχλες» όπως αναφέρεται) εξαιτίας της επικράτησης του χριστιανισμού στα βρετανικά νησιά. 

Στην αφήγηση εμφανίζονται όλοι οι γνωστοί ήρωες, άντρες και γυναίκες, του Αρθουριανού Κύκλου, με τον ίδιο το Βασιλιά Αρθούρο και τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης να παραχωρούν διακριτικά τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στις γυναίκες που τους περιβάλλουν.

Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...