Monday 2 September 2013

Βιβλίο: O Harry Potter και η φιλοσοφική λίθος - Τζ. Κ. Ρόουλινκ






O Χάρι Πότερ είναι ένα μικρό αγόρι από την Αγγλία και ζει μέχρι τα 11 του χρόνια σ' ένα προάστιο του Λονδίνου με τη θεία, το θείο του και τον αντιπαθητικό εξάδελφό του, επειδή οι γονείς του είχαν σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Συμβιώνει μαζί τους κάτω από δύσκολες έως άσχημες συνθήκες. Στα ενδέκατα γενέθλιά του τού αποκαλύπτεται ότι είναι μάγος όπως και οι γονείς του, τους οποίους στη πραγματικότητα τους σκότωσε ο Βόλτεμορτ ένας μαύρος μάγος. Ο ίδιος προσπάθησε να σκοτώσει και τον Χάρι αλλά απέτυχε. Εξ αιτίας αυτής της αποτυχίας ο Βόλτεμορτ έχασε ένα μεγάλο μέρος της δύναμής του κι από τότε έχει βάλει σκοπό να εξοντώσει τον Χάρι.

Χωρίς να γνωρίζει μέχρι τότε τίποτα από όλα αυτά ο μικρός Πότερ (πήλινος), ζει στον κόσμο των κοινών ανθρώπων (Μαγκλ), ώσπου καλείται να μυηθεί στον κόσμο της μαγείας. Αυτό θα γίνει στο κολέγιο Χόγκουαρτς, ένα σχολείο αποκλειστικά για μάγους. Εκεί ο εντεκάχρονος Χάρι ανακαλύπτει ότι η μοίρα του είναι να προστατεύσει τον κόσμο που απειλείται από τις δυνάμεις του κακού. Θα αποδεχθεί αυτή τη μοίρα και από κει ξεκινούν οι περιπέτειές του.

Το κολέγιο Χόγκουαρτς είναι κυριολεκτικά ένα μαγικό μέρος, χτισμένο σ' ένα παράλληλο κόσμο με τον δικό μας όπως άλλωστε είναι ο κόσμος των μάγων. Ένας κόσμος που μοιάζει πολύ με των απλών ανθρώπων, με τη διαφορά πως οι κάτοικοί του βιώνουν τα πράγματα με μαγικό τρόπο. Εκεί υπάρχουν διάφοροι χαρακτήρες. Καλοί, κακοί, δύσκολοι, περίεργοι...Ο Χάρι θα βρει τους δικούς του φίλους τον Ρον Ουέσλι και την Ερμιόνη Γκρέιντζερ, αλλά και την αγάπη απ' τους υπόλοιπους μάγους που τόσο πολύ του έλειψε στον κόσμο των Μάγκλ. Μαζί θα ξεκινήσουν την πρώτη τους περιπέτεια, που είναι να προστατεύσουν τη Φιλοσοφική Λίθο, η οποία φυλάσσεται στα υπόγεια του κολεγίου, από τον κίνδυνο να πέσει στα χέρια των δυνάμεων του κακού.
Μέσα από τρελές περιπέτειες, από τρομακτικά μαγικά φαινόμενα, από απροσδόκητα γεγονότα, ο Πότερ και οι φίλοι του τελικά θα τα καταφέρουν. Κι έτσι η Φιλοσοφική Λίθος η λίθος της Σοφίας θα παραμείνει σε καλά χέρια γιατί εκεί είναι η θέση της.

Η ιστορία φαίνεται απλοϊκή, παρ' όλα αυτά κρύβει βαθιά φιλοσοφικά μηνύματα, κρύβει το όραμα ενός καλύτερου κόσμου, απαλλαγμένο απ' τον υλισμό και την πεζότητα. Σε όλα τα βιβλία με τις περιπέτειες του Χάρι σατιρίζεται ο μικροαστισμός της κοινωνίας των Μαγκλ, η έλλειψη φαντασίας και δημιουργικότητας, η απόστασή του απ' το μυστήριο και ο φόβος του γι αυτό.

Το βιβλίο περιέχει τα οράματα ενός καλύτερου κόσμου εμποτισμένου με τα μαγικά στοιχεία της δημιουργικής φαντασίας και της αναζήτησης των κοιμισμένων δυνάμεων και δυνατοτήτων μας. 
Είχαμε αναφέρει σε άλλη παρουσίαση ότι είναι ένα χαστούκι στον "πολιτισμένο" κόσμο μας, που απ' τον μεσαίωνα μέχρι σήμερα , αφορίζει τα οράματα και "καίει" τους οραματιστές. Εξακολουθούμε να το πιστεύουμε παρά τις αντιδράσεις που δημιούργησε η περίφημη τετραλογία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι χτυπήθηκε ανελέητα από πολλές επίσημες θρησκείες, χαρακτηρίστηκε επικίνδυνο για τα παιδιά και κάηκε σε πλατείες της Αμερικής, από φανατικούς θρησκόληπτους σαν σατανιστικό.

Εμείς σας καλούμε να το διαβάσετε (όσοι από σας δεν το έχετε ήδη διαβάσει), να ταξιδέψετε μαζί με το Χάρι στον υπέροχο μαγικό του κόσμο και σας υποσχόμαστε την παρουσίαση και των υπόλοιπων βιβλίων με τις περιπέτειές του.

Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...