Το Σύμπαν βρίσκεται σε μία αέναη κίνηση, από το μεγαλύτερο νεφέλωμα ως την ελαχιστότατη ενεργειακή οντότητα. Τα πάντα κινούνται, τα πάντα δονούν. Αυτή η κίνηση όμως δεν γίνεται καθόλου τυχαία, αλλά υπάρχει ένας ρυθμός, μία σοφή περιοδικότητα στο χώρο και στο χρόνο.
Αν θελήσουμε να δούμε τη "βιορυθμική" αυτή κίνηση στην ανθρωπότητα, θα βρούμε βοηθό την αρχαία γνώση που αναφέρει ότι η Ιστορία ξετυλίγεται μέσα από 4 κύκλους ή Γιούγκα: Τρέτα Γιούγκα (Χρυσή Εποχή), Κρίτα Γιούγκα (Ασημένια Εποχή), Διαπάρα Γιούγκα (Χάλκινη Εποχή) και Κάλι Γιούγκα (Μαύρη ή Σιδηρά Εποχή).
Οι 4 μαζί αποτελούν το μεγάλο κύκλο ή Μάχα Γιούγκα.
Σύμφωνα με τις έρευνες του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, οι τιμές των διαφόρων αγαθών, η ανεργία, ο αριθμός διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ακόμη και οι περίοδοι μεγάλου πανικού είναι βιορυθμικές. Η ζωή εκδηλώνεται στον ερευνητή σαν ένα γιγάντιο ρολόι, όπου όλες οι λειτουργίες υπακούουν σε μία διαδικασία κύκλων. Αυτή ενυπάρχει σε κάθε ζωντανό οργανισμό και αν μεταβληθεί για κάποιον λόγο, προκαλούνται διαταραχές στα ζωτικά φαινόμενα, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο, αν η κατάσταση δεν διορθωθεί εγκαίρως.
Το 1906 ο Βερολινέζος γιατρός Βίλχελμ Φλης, μετά από μελέτες 10 ετών, υλοποίησε αυτή την ιδέα δημοσιεύοντας μία εμπεριστατωμένη μελέτη χάρη στην οποία έγινε δεκτός στην Γερμανική Ακαδημία Επιστημών.
Επίσης, από τα τέλη του περασμένου αιώνα ο καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης δόκτωρ Χέρμαν Σβομπόντα, άρχισε να ταξινομεί με πρακτικό τρόπο τους βιολογικούς κύκλους επιδιώκοντας την εφαρμογή τους στην καθημερινή ζωή. Γρήγορα ανακάλυψε ότι ο άνθρωπος ακολουθεί έναν κυκλικό ρυθμό στις αντιδράσεις του και ότι μερικές μέρες συμπεριφέρεται με κανονικό τρόπο, ενώ άλλες δείχνει ότι κάτι συμβαίνει στον οργανισμό του και η αποτελεσματικότητά του στην εργασία μειώνεται.
Έτσι διέκρινε δύο κύκλους: έναν 23 ημερών, που αντιστοιχεί με μία περίοδο την οποία μπορούμε να θεωρήσουμε ως "αρσενική" και άλλον 28 ημερών που αντιστοιχεί με μία περίοδο "θηλυκή". Παίρνοντας ως αφετηρία-εκδήλωση των τριών αυτών κύκλων την ημερομηνία γέννησης του ανθρώπου, υπολογίζουμε ότι το πρώτο μισό κάθε κύκλου (11, 14, 16 ημέρες αντίστοιχα) είναι μία φάση ανόδου και ακμής των σωματικών, συναισθηματικών και νοητικών δυνάμεων του ανθρώπου.
Η 12η, 15η και 17η ημέρα αντίστοιχα είναι οι λεγόμενες κρίσιμες ή επικίνδυνες ημέρες. Είναι η καμπή, το ουδέτερο σημείο, εκεί δηλαδή που οι δυνάμεις του ανθρώπου (υποθετικά) μηδενίζονται. Ερεύνησε αυτούς τους δύο κύκλους λεπτομερώς μέχρι το θάνατό του, το 1963. Σε αυτούς τους δύο κύκλους προστέθηκε η ανακάλυψη από τον δόκτορα Ρέξφορντ Χέραϊ, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, ενός κύκλου 33 ημερών, που είχε σχέση με τη νοητική δραστηριότητα.
Οι έρευνες είχαν ως αποτέλεσμα τον προσδιορισμό των εξής τριών κύκλων: του Φυσικού, με 23 μέρες, του Ψυχικού με 28 μέρες και του Νοητικού με 33 ημέρες. Αυτοί οι τρεις κύκλοι ταυτίζονται με τους φορείς της δράσης και της ζωής ενός ανθρώπου με βάση την τριπλή διαίρεση σώμα - ψυχή - νους.
Κάθε πεδίο από τα 3 επηρεάζει με την κατάστασή του και τα άλλα 2. Υπάρχει μια αλληλεπίδραση που εξηγεί φαινόμενα όπως η κούραση στο σώμα (ενώ δεν έχει προηγηθεί φυσική εργασία) εξαιτίας μιας νοητικής ή ψυχολογικής κούρασης.
Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε έναν βιορυθμό μόνο ανά πεδίο, αλλά να παρατηρήσουμε τις επιδράσεις του στα άλλα πεδία. Οι επιδράσεις αυτές είναι μικρές ή μεγάλες, ανάλογα με το άτομο. Ελπίζουμε η μέθοδος που παρουσιάζουμε παρακάτω να βοηθήσει τον αναγνώστη να εναρμονιστεί με τη Φύση και να κάνει τη ζωή του πιο πρακτική, τόσο στο ατομικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο.
ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ
1. Πολλαπλασιάστε την ηλικία σας επί 365.
2. Προσθέστε μία μέρα για κάθε δίσεκτο χρόνο που ζήσατε (είναι τα χρόνια τα πολλαπλάσια του 4, όπως 1936, 1940...) Αν γεννηθήκατε μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου ενός δίσεκτου χρόνου, μην το λογαριάσετε.
3. Προσθέστε τον αριθμό των ημερών που πέρασαν από τα τελευταία σας γενέθλια μέχρι την 1η του μηνός που επιθυμείτε να αναλύσετε, περιλαμβάνοντας την ημέρα των γενεθλίων και την πρώτη του σχεδιαγράμματος.
Έχετε τώρα τον αριθμό των ημερών που ζήσατε από τη γέννησή σας μέχρι την πρώτη του σχεδιαγράμματος.
4. Διαιρέστε τον (χωρίς υπολογιστική μηχανή) δια 23, 28 και 33 και σημειώστε τα αντίστοιχα υπόλοιπα.
5. Τοποθετήστε το διαφανές χαρτί πάνω σε σχεδιάγραμμα του Φυσικού κύκλου και βρείτε τον ίδιο αριθμό με το υπόλοιπο που έμεινε όταν διαιρέσατε το σύνολο των ημερών που ζήσατε δια 23.
Κάντε τον να συμπίπτει με την 1η ημέρα του μηνιαίου σχεδιαγράμματος. Προσπαθήστε όλες οι γραμμές του σχεδιαγράμματος-μοντέλου, οι οριζόντιες και οι κάθετες, να ταιριάξουν με τις γραμμές του μηνιαίου σχεδιαγράμματος. Χαράξτε την καμπύλη με κόκκινο μελάνι, ακολουθώντας την καμπύλη του σχεδιαγράμματος.
6. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για τον Ψυχικό και Νοητικό κύκλο. Κάντε τις καμπύλες με μπλε και πράσινο μελάνι αντίστοιχα.
7. Για να μάθετε τους βιορυθμούς οποιασδήποτε μέρας του μήνα, βρείτε την ημερομηνία στη βάση του μηνιαίου σχεδιαγράμματος και τα σημεία από όπου οι καμπύλες διασχίζουν την αντίστοιχη γραμμή.
Αν είναι πάνω από τη γραμμή μηδέν, ο αναγνώστης βρίσκεται στην "υψηλή" φάση του Κύκλου, αν είναι κάτω, βρίσκεται στη "χαμηλή" φάση.
Αν είναι ακριβώς στη γραμμή μηδέν, τότε πρόκειται για μία κρίσιμη μέρα και το ίδιο αν δύο καμπύλες διασταυρώνονται πάνω ή κάτω από τη γραμμή μηδέν.
Την ημέρα που ακολουθεί αυτή την ονομάζουν ημικρίσιμη και σε αυτές χρειάζεται επίσης να είναι κανείς προσεκτικός.
Πηγή: nea-acropoli-athens.gr