Saturday 15 November 2014

Ταινία: Cloud Atlas

3 οραματιστές σκηνοθέτες… 500 χρόνια ιστορίας… 1 επική περιπέτεια…

Το σκηνοθετικό δίδυμο Άντι και Λάνα Γουατσόφσκι (“The Matrix”) ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Τομ Τίκβερ (“Perfume: The Story of a Murderer) για να μεταφέρουν στον κινηματογράφο το ομώνυμο best-seller μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Μίτσελ.


Η ιστορία πραγματεύεται την αναγέννηση της ψυχής, τη μετενσάρκωση, τη διαφορά που μπορεί να καταφέρει η μειονότητα έναντι στους ‘ισχυρούς’, καταλήγοντας στο βαθύτερο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης στο σύμπαν.

Για πάνω από 500 χρόνια, οι χαρακτήρες προσπαθούν να ξεφύγουν από την αδηφάγα κοινωνία που ως μότο έχει το Δαρβινικό αξίωμά πως οι δυνατοί τρώνε τους αδυνάτους. Σε κάθε περίπτωση, η μαχητικότητα και το θάρρος ενός μεμονωμένου ανθρώπου είναι ικανό να αλλάξει τον ρου της ιστορίας και οι πράξεις του καθενός έχουν συνέπειές που επηρεάζουν το παρελθόν, το παρόν και το απώτερο μέλλον. Άλλωστε, η αγάπη και η πίστη στα ιδανικά είναι η κινητήριος δύναμη που τους οπλίζει με θάρρος και τους καθοδηγεί μέχρι την προσωπική τους εξιλέωση.

Οι χαρακτήρες συναντιούνται και επανενώνονται από τη μια ζωή στην άλλη, όσο γεννιούνται και ξαναγεννιούνται.

Καθώς οι συνέπειες των πράξεων και των επιλογών τους επηρεάζουν τους χαρακτήρες στο παρελθόν, το παρόν και το απώτερο μέλλον, μία ψυχή μεταμορφώνεται από δολοφόνος σε ήρωα, και μια μοναδική πράξη καλοσύνης θα μεταδοθεί μέσα από τους αιώνες, μέχρι να γίνει η έμπνευση για την μελοντική επανάσταση.

Σε ένα κόσμο σαν τον σημερινό όπου η ελευθερία κινδυνεύει, ο ανθρώπινος πολιτισμός κινδυνεύει, το μέλλον είναι απολύτως ασαφές. "Ο άτλας του ουρανού" είναι ο Άτλας του σημερινού κόσμου με τις όποιες προοπτικές του για το μέλλον...



ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ

Η κβαντική διάσταση του χωροχρόνου όπου πέρα από το εδώ και το τώρα από τον κόσμο του «υπάρχειν» που έχει την φύση του ΣΥΝΝΕΦΟΥ υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα του "Είναι", η σταθερότητα της κάθετης διάστασης που διαπερνά τους κόσμους και τις εποχές και στέκεται ως ΑΤΛΑΣ μεταξύ ουρανού και γης

Το "Όλον" είναι κάτι παραπάνω από το άθροισμα των μερών του. Μέσα σε κάθε μονάδα βρίσκεται το Όλο και ταυτόχρονα το Όλο είναι παντού. Πρόκειται για αμοιβαίο αντικατοπτρισμό, τα μέρη και το όλον συνεχώς διαπλέκονται σε έναν αέναο  κύκλο.

Να αποκαλύψει τον πρωταγωνιστή πίσω από τις μάσκες Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να ανακαλύψει αυτό το μυστικό νήμα των διαδοχικών υπάρξεων του για να μπορέσει να απαντήσει σε αυτό το τελεολογικό ερώτημα. Η ουσία εξάλλου της φιλοσοφίας είναι: Να μην πείτε στους ανθρώπους ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ, να τους διδάξετε ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ!

Η διδασκαλία του Κάρμα ως προσωπικό, ατομικό και  ομαδικό:  Οι ζωές μας είναι αλληλένδετες μεταξύ τους και ο θάνατος δεν είναι το τέλος. Είναι μονάχα μία αρχή για μία ακόμη περιπέτεια, μία ακόμη ευκαιρία για να διδαχθείς από τα λάθη του παρελθόντος και να προσπαθήσεις να αλλάξεις την πορεία του μέλλοντος.

Η διδασκαλία της Ομαδικής ψυχής: Ψυχές διασκορπισμένες, που είναι όμως προορισμένες να συναντηθούν, να γίνουν ήρωες, να αγαπήσουν, να δημιουργήσουν, να επιλέξουν, να καθορίσουν τη μοίρα τη δική τους, μα και του κόσμου.

Η δύναμη του ατόμου: που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο αρκεί να μην νοιώθει σαν «μια σταγόνα στον ωκεανό» αλλά να  αναγνωρίζει ότι ο ωκεανός αποτελείται από δισεκατομμύρια σταγόνες…

Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...