Monday, 3 June 2013

Ο Αποκρυφισμός στα “Anime”

Ένα ευρέος διαδεδομένο κύμα κινουμένων σχεδίων σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου είναι τα γνωστά σε όλους Animations. Όλοι λίγο πολύ τα γνωρίζουμε, μια και όταν ήμασταν παιδιά, περνάγαμε ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση σκοτώνοντας τον χρόνο μας με τους χαρακτήρες των cartoon. Ειδικά όσοι ανήκουν στις πιο νέες γενιές αλλά και κάποιοι από τις παλιότερες είναι ίσως πιο εξοικειωμένοι σε animations τύπου Tom & Jerry, Αστυνόμου Σαΐνη, Χελονονιτζάκια και άλλων πολλών μα αγαπημένων,που έβαζαν τον θεατή τους σε ένα χαρούμενο και ψυχαγωγικό κλίμα.Πολλοί έχουν ισχυριστεί και έχουν αποδώσει τους δημιουργούς των animations προσπάθεια να περάσουν αποκρυφιστικά μυνήματα μέσα από αυτά. Αυτό αν και δεν ισχύει για όλα ισχύει ωστόσο για μερικά από αυτά,τα οποία όντως κινούνται μέσα σε occult μοτίβο με το οποίο πλαισιώνει την δουλειά των δημιουργών τους και εκφράζει την δική τους ίσως φιλοσοφία και κοσμολογία.

Σήμερα τα animations τα οποία έχουν ως αποκλειστικό θέμα τον αποκρυφισμό είναι αρκετά σε σχέση με τον όγκο της συγκεκριμένης κατηγορίας cartoons,τα περισσότερα από αυτά περιέχουν ένα πλαίσιο στηριγμένο στην Ανατολική Θεοφιλοσοφία καθώς οι δημιουργοί τους είναι Ιάπωνες. Όμως αυτό το ανατολικό μεταφυσικό στοιχείο το παντρεύουν με τον Δυτικό αποκρυφισμό εκφράζοντας έτσι την δική τους κοσμοθέαση μέσα απο δυτικά απόκρυφα σύμβολα. Αυτό ίσως είναι απόρροια της σύγχρονης συνάντησης του Ιαπωνικού πολιτισμού με τις δυτικές κοινωνίες και την εμπορική σύνδεση με αυτές. Έτσι σε αυτoύ του είδους τα animatios συναντάμε Σολομωνικές σφραγίδες, αλχημικά σύμβολα, παγανιστικά ξόρκια, καμπαλιστικά στοιχεία και όντα της δυτικής λαογραφικής παράδοσης. Ακόμα και στα έργα δημιουργών που προτιμούν να αναλώνονται περισσότερο στην παρουσίαση μαχών δεν λείπει το μαγικό στοιχείο μια και συνήθως ο πρωταγωνιστής είναι κάτοχος κάποιας απόκρυφης δύναμης που πηγάζει είτε μέσα από αυτόν είτε μέσα από κάποιο γητεμένο ή μαγεμένο όπλο για να λάβει μέρος στην αιώνια πάλη μεταξύ του Καλού και του Κακού. Αυτό το τελευταίο μας εισάγει σε έναν γνωστικής προέλευσης δυισμό από την μία και στο γνωστό αρχέτυπο της σύγκρουσης των αρχέγονων δυνάμεων του κόσμου από την άλλη.


Aς περάσουμε τώρα να δούμε ένα από τα animations που χρησιμοποιεί τέτοια σύμβολα και σφραγίδες και μιλάμε για το γνωστό “Full Metal Alchemist” το συγκεκριμένο animation έχει ως βασικό του περιεχόμενο την αλχημεία, την γνώση της και την πρακτική της. Το σενάριο έχει ως εξής: Δύο αδέλφια με ταλέντο στην αλχημική τέχνη είχαν ένα ατύχημα πριν πολλά χρόνια…ο μικρός αδελφός έχασε τη ζωή του και ο μεγαλύτερος ένα από τα πόδια του. Θυσιάζοντας τότε το δεξί του χέρι, χρησιμοποίησε την αλχημεία για να δέσει την ψυχή του αγαπημένου του μικρού του αδελφού σε μία πανοπλία. Αυτό το τραγικό τους δυστύχημα τους οδήγησε τελικά σε ένα τεράστιο και γοητευτικό ταξίδι σκοπός του οποίου είναι η αναζήτηση της Φιλοσοφικής Λίθου για να μπορέσουν να αναμορφώσουν τα σώματά τους. Μέσα σε αυτό το ταξίδι γνωρίζουν φίλους, γνώστες της αλχημείας, διατεθειμένους να τους βοηθήσουν στο κυνήγι του δικούς τους ονείρου. Όμως εφτά συγκεκριμένοι εχθροί ζητούν των θάνατο τους. Ποιοι είναι αυτοί οι επτά; Mα τα πασίγνωστα σε όλους επτά θανάσιμα αμαρτήματα ή πιο καμπαλιστικά αν το δούμε τα επτά κατώτερα Κλιφώθ ή Κελύφη,τα οποία παρασύρουν τον άνθρωπο,σύμφωνα με τον απόκρυφο θρύλο, στον όλεθρο.

Άλλο ένα δημοφιλές animation το οποίο εμπεριέχει προφανή αποκρυφιστική συμβολική είναι το “ Witch Hunter Robin”. Σε αυτό το anime μια κοπέλα,η Robin ταξιδεύει από την Ιταλία εώς και στην Ιαπωνία με σκοπό να δουλέψει για έναν οργανισμό ως αντικαταστάτρια ενός κυνηγού μαγισσών ο οποίος σκοτώθηκε. Η Robin εξασκεί τη μαγεία και ως πρωταρχική της δύναμη έχει το στοιχείο της φωτιάς. Έτσι ξεκινάει η περιπέτεια της αναζητώντας μάγους και μάγισσες θέλοντας στην ουσία να μάθει τον λόγο για τον οποίο ξεκίνησαν να ασκούν την μαγική τους τέχνη και πως το κατορθώνουν.

Ας δούμε τώρα και παιχνίδια με animation χαρακτήρες που κρύβουν και αυτά αποκρυφιστικό περιεχόμενο και μάλιστα κατά τρόπο ακόμα πιο στοχευμένο. Πολλά δημοφιλή παιχνίδια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο περιλαμβάνουν το occult στοιχείο καθώς είναι κάτι το οποίο προσφέρει πολλά εφέ και φυσικά πουλάει αρέσει σε μικρούς και μεγάλους Σε αυτά τα παιχνίδια ο δυτικός αποκρυφισμός κάνει πιο έντονη την παρουσία του, καθώς αυτά εμπεριέχουν στοιχεία από Καμπάλα, αρχαία αιγυπτιακή μυθολογία, απόκρυφα και εσωτερικά σύμβολα,δαίμονες και αγγέλους με ονόματα που λίγο πολύ είναι γνωστά και πολλά άλλα.

Ένα τέτοιο animation παιχνίδι είναι και το “4Story” που ο πυρήνας του είναι η Καμπάλα. Και ως χάρτη έχει το Καμπαλιστικό δέντρο στο οποίο μεταφέρεται ο παίκτης σε αυτό ανάλογα με το level (επίπεδο) του χαρακτήρα τον οποίο έχεις επιλέξει. Έτσι στην αρχή βρίσκεσαι στην Κέτερ, την γνωστή καμπαλιστική σφαίρα του στέμματος, στο βασίλειο των Θεών, με τις δυνάμεις σου να είναι στο ζενίθ και η πανοπλία σου τέλεια. Τότε όμως έρχεται η πτώση την οποία την επεξηγεί με μια ιστορία στο παιχνίδι και ο χαρακτήρας σου χάνει όλες του τις δυνάμεις. Έτσι λοιπόν κατεβαίνεις στο κατώτερο επίπεδο του Δέντρου και ξεκινάς από την Μαλκούτ, το γνωστό στην κοσμοθέαση της καμπάλα ως βασίλειο, που είναι στην ουσία ο φυσικός κόσμος. Εκεί ξεκινάς να προπονείσαι, συνεχίζεις στην Γιεσόντ, έπειτα στην Νέντζα, στην Χόντ και σε όλα τα Σεφιρώθ του Δένδρου της ζωής έως ότου φθάσεις στην Κέτερ και πάλι και ολοκληρώσεις τον κύκλο των σφαιρών.


Φυσικά έξω από των χορό των παιχνιδιών που προβάλλουν την μαγεία και τον αποκρυφισμό δεν μπορούμε να αφήσουμε το πασίγνωστε και λαοφιλές διαδυκτιακό παιχνίδι “Line Age” στο οποίο συναντά κανείς από Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά ,αγάλματα και μυστηριώδεις κατακόμβες εώς και γνωστούς Αγγέλους και Δαίμονες της δυτικής παράδοσης καθώς και μυριάδες απόκρυφα σύμβολα γνωστά σε όσους κινούνται στον χώρο του occult, της μαγείας και του εσωτερισμού. Τo “Line Age” παρόλο που δεν έχει συγκεκριμένη πλοκή καθίσταται λόγω όλων αυτών που προαναφέραμε ένα μυστηριώδες και ενδιαφέρον παιχνίδι από το οποίο δύσκολα κανείς “ξεκολλάει”.

Στην λίστα αυτή μπορούν να προστεθούν πολλοί ακόμοι τίτλοι μια και αυτή η συνήθεια των Ιαπώνων δημιουργών τείνει να πάρει μορφή χιονοστοιβάδας και να γίνει κάτι σαν κανόνας χωρίς φυσικά αυτό να είναι απόλυτο και χωρίς να ισχύει για όλα τα animations που κατα καιρούς κάνουν την εμφανισή τους προς προβολή στο ευρύ κοινό. Απλά όλη αυτή η προσπάθεια δεν είναι τίποτα άλλο από την προαιώνια ανάγκη του ανθρώπου να αγωνιστεί να βρεί την απόκρυφη εκείνη δύναμη που βρίσκεται μέσα του αλλά και από την πάγια ανάγκη του να αναζητά την αλήθεια πέραν από το πλάισιο του κόσμου που φαίνεται σε ένα κόσμο άυλο και αόρατο.

Είναι η απάντηση της συγκεκριμένης μορφής τέχνης στα αρχαία μυστήρια που απασχολούν ατομικά αλλά και συλλογικά την ανθρωπότητα από τα βάθη των αιώνων,η φαντασία του ανθρώπου άλλωστε είναι το πιο σημαντικό όπλο στο ταξίδι της αναζήτησης. Έτσι την επόμενη φορά που θα δείτε ένα animation η παίξετε ένα αντίστοιχο παιχνίδι έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για να δείτε αν υπάρχουν παράθυρα σε έναν άλλο κόσμο όπου φαντασία και πραγματικότητα πραγματοποιούν ένα μοναδικό αλχημικό γάμο που έχει ως σκοπό το άνοιγμα του νου σε άλλα πεδία που υψώνονται πέρα από τον κόσμο των αισθήσεων σε μια αιθερική διάσταση του όλου.Συγγραφέας: Ανδρέας Δεναξάς 
Πηγή:strangefiles.me

Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...