Thursday, 18 December 2014

Πως να ζείτε με επίγνωση στο παρόν


Πολλοί από εμάς περνάμε τη ζωή μας έχοντας βάλει την καθημερινότητά μας στον αυτόματο πιλότο, δηλαδή σε κάτι που είναι ουσιαστικά το αντίθετο της γνώσης και της Επίγνωσης. Λειτουργούμε ασυναίσθητα ή από συνήθεια, ακόμη και όταν σκεφτόμαστε και παίρνουμε αποφάσεις, χωρίς συνειδητή επίγνωση του τι κάνουμε (ή γιατί ή πόσο καλά). Απλώς λειτουργούμε.

Σπαταλάμε πολλή ενέργεια αναμασώντας το παρελθόν ή κάνοντας σχέδια για το μέλλον: έχουμε επιθυμίες, ελπίδες, θέτουμε στόχους, στενοχωριόμαστε.

Είμαστε αποσυνδεδεμένοι από τα γεγονότα της ζωής μας – τώρα, τη στιγμή που συμβαίνουν – ακόμη και με ό,τι συμβαίνει στο ίδιο μας το σώμα και το μυαλό μας. Με αυτό τον τρόπο, φαίνεται σαν να μην μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας, να τα κατανοήσουμε ή να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να τα ελέγξουμε.

Μπορεί επίσης να προσπαθούμε να αποφύγουμε τα συναισθήματα ή να τα καταπιέσουμε. Ούτως ή άλλως όμως, αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να μας κατακλύσουν τα συναισθήματά μας. Όταν δεν ζούμε τη στιγμή, δεν βιώνουμε πραγματικά τα συναισθήματά μας και αυτό δημιουργεί πολύ περισσότερα τα οποία προσπαθούμε να αποφύγουμε. Και φυσικα έτσι δεν λύνονται τα προβλήματα που θέλουμε να αποφύγουμε.

Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε διαφορετική επιλογή: να κλείσουμε τον αυτόματο πιλότο και να καθοδηγήσουμε εμείς τη ζωή μας. Αυτό ξεκινά μέσω της Επίγνωσης. Όλοι είναι σε θέση να λειτουργήσουν έτσι, ακόμα και εκείνοι που έχουν συνηθίσει να δρουν με διαφορετικό τρόπο. Η Επίγνωση αποτελεί μια ικανότητα όπως όλες οι άλλες. Επίσης, όπως και κάθε άλλη δεξιότητα, όσο περισσότερο την εξασκείτε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε.

Υπάρχουν μόνο δύο λέξεις που καθορίζουν το πώς να εφαρμόσετε την Επίγνωση: δώστε προσοχή. Εννοώ πραγματικά να επικεντρώσετε την προσοχή σας στα πράγματα όπως ακριβώς είναι στην παρούσα στιγμή.

Αυτό είναι όλο.

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να προσέξετε – ρίξτε μια ματιά μόνο στο πλήθος των βιβλίων και μπλόγκ που έχουν ήδη γραφτεί για το θέμα αυτό. Με λίγα λόγια όμως, αυτό είναι όλο εκείνο που χρειάζεται να γνωρίζετε. Επίγνωση σημαίνει προσοχή και εξέλιξη εσωτερική και εξωτερική, με κατανόηση και χωρίς ανάλυση ή επικριτική διάθεση. Σημαίνει να συνειδητοποιείτε όλα αυτά που συμβαίνουν μέσα στο μυαλό και το σώμα σας καθώς και στο περιβάλλον αυτή τη στιγμή. Να συγκεντρώνεστε σε ένα πράγμα κάθε φορά – αναγνωρίστε, παρατηρήστε και αποδεχτείτε κάθε αίσθηση, εμπειρία, σκέψη και συναίσθημα όπως προκύπτει κάθε στιγμή.

Η σύγχρονη ζωή είναι γεμάτη από συνήθειες που εμποδίζουν την Επίγνωση, γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να βρίσκεστε σε επιφυλακή. Αν καταφέρετε να έχετε τον έλεγχο, θα έχετε και το κλειδί για την Επίγνωση.

Παρακάτω περιγράφω 8 από τα πιο συνηθισμένα εμπόδια που δεν σας αφήνουν να έχετε Επίγνωση:

1. όταν σκέφτεστε το παρελθόν και το μέλλον, χάνετε το παρόν
2. αναλαμβάνετε ταυτόχρονα πολλές υποχρεώσεις
3. βρίσκεστε σε άρνηση
4. προσκολλάστε σε σκέψεις ή παρατηρήσεις
5. αποφεύγετε σκέψεις ή παρατηρήσεις
6. έχετε έλλειψη σκοπού
7. έχετε έλλειψη κατανόησης
8. επικρίνετε, αναλύετε ή αξιολογείτε

Η επίκριση είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που σας εμποδίζουν να έχετε επίγνωση. Είτε θεωρείτε ότι οι εμπειρίες σας είναι όμορφες, κακές ή άσχημες, η επίκριση αποτελεί εμπόδιο από το να ζείτε πλήρως το παρόν. Και αυτό μπορεί να σας συμβαίνει όλη την ώρα. Ο τρόπος για να μην αφήσετε την επίκριση να επηρεάσει την ικανότητά σας να έχετε Επίγνωση είναι να αντιλαμβάνεστε όταν αρχίζετε να επικρίνετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.

Προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο παρατηρώντας όλες τις σκέψεις που κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας για διάφορα πράγματα, όπως για παράδειγμα: «Τι στο καλό φοράει αυτή η κυρία;» ή «Αυτό το φαγητό είναι απαίσιο!» ή «Δεν θα έπρεπε να έχω αναλάβει εγώ αυτή τη δουλειά!». Κάθε φορά που πιάνετε τον εαυτό σας να φέρεται σαν δικαστής, συνειδητοποιήστε περί τίνος πρόκειται και αντισταθείτε στον πειρασμό να επικρίνετε τον εαυτό σας επειδή είστε επικριτικοί.

Στη συνέχεια, κάντε τις ίδιες σκέψεις αλλά με ουδέτερο τρόπο: «Το πουκάμισο αυτής της κυρίας είναι φωτεινό» ή «Το φαγητό είναι πικρό» ή «Έχω αναλάβει μια εργασία που δεν μου αρέσει». Με αρκετή πρακτική, θα αρχίσετε να εφαρμόζετε αυτή την αλλαγή αυτομάτως – για την απόκτηση Επίγνωσης χρειάζεται εξάσκηση όπως και στη ζωή.

Πηγή: enallaktikidrasi.com

Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...