Thursday 29 November 2012

Βιβλίο: Εγχειρίδιο Ιστορίας της Φιλοσοφίας Τόμος Α' : Η φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων. Η φιλοσοφία των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων




   Σε αυτό το κλασικό εισαγωγικό φιλοσοφικό σύγγραμμα εκτίθεται με μοναδική σαφήνεια η εξέλιξη της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας από την απώτατη Αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή και γίνεται φανερό μέσα από ποιές διαδικασίες της σκέψης διαμορφώθηκαν οι θελελιακές αρχές με τις οποίες σήμερα εννοούμε επιστημονικά και κρίνουμε τον κόσμο και τη ζωή. Το κέντρο βάρους του βιβλίο εντοπίζεται σε αυτό που από φιλοσοφική άποψη είναι το πιο σημαντικό: στην ιστορία των προβλημάτων και των εννοιών, που οι συγγραφείς τη συλλαμβάνουν ως ένα συνεχές όλον. 

   Ο πρώτος τόμος αρχίζει με ένα εισαγωγικό κεφάλαιο, όπου εξετάζεται η έννοια της Φιλοσοφίας και διασαφηνίζονται βασικά μεθοδολογικά προβλήματα της Ιστορίας της Φιλοσοφίας. Ακολουθεί η έκθεση της αρχαίας ελληνικής Φιλοσοφίας, που κορυφώνεται στην ανάλυση των τριών μεγάλων φιλοσοφικών συστημάτων: του υλισμού (Δημόκριτος), του ιδεαλισμού (Πλάτων) και της ανέλιξης (Αριστοτέλης). Ο τόμος ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των δύο κύριων περιόδων της Φιλοσοφίας των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων: της ηθικής (Επίκουρος, Στοά) και της θρησκευτικής (Πλωτίνος).

Πατήστε εδώ για τον Β΄ τόμο

Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...