Tuesday 21 January 2014

Αστρολογία : Τα "πως" και τα "γιατί"

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ : Πρόκειται για μια πανάρχαια επιστήμη, που μελετάει την σχέση των άστρων και τις επιδράσεις που εξασκούν πάνω σ' άλλα ζωντανά όντα. Βασικό χαρακτηριστικό της Αστρολογίας είναι η παγκοσμιότητα της. Ο θεμελιώδης νόμος αυτής της παλιάς επιστήμης είναι ο "Νόμος της Αναλογίας", ένας από τους επτά νόμους του Κυμβάλειου της Ερμητικής Φιλοσοφίας, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα στοιχεία του Σύμπαντος είναι συντονισμένα, αποτελώντας ένα απέραντο μακρόβιο ον, του οποίου τα ζωτικά όργανα βρίσκονται συσχετισμένα και συντονισμένα μεταξύ τους, και αλληλοεπηρεάζονται, αφού "Όπως είναι κάτω είναι και πάνω, και όπως είναι πάνω είναι και κάτω".


Οι κυριότερες θεωρίες για το πώς επιδρά η Αστρολογία στον άνθρωπο είναι οι εξής:

Α. Θεωρία των ακτινοβολιών. Σύμφωνα μ' αυτή κάθε άστρο, αστερισμός, πλανήτης, εκπέμπει την δική του ιδιαίτερη ακτινοβολία (ενέργεια) που επηρεάζει με το δικό του τρόπο τα άλλα όντα.

Β. Αρχή της συγχρονικότητας. Την υπερασπίστηκε ο Κ. Γιούνγκ, και λέει πως κάθε στιγμή είναι μοναδική με συγκεκριμένες χωροχρονικές ιδιότητες και αποτυπώνεται μεταξύ άλλων και στις θέσεις των άστρων, που σ' αυτή τη περίπτωση λειτουργούν σαν δείκτες ή "θερμόμετρα".

Γ. Μεταφυσική θεωρία. Είναι η παραδοσιακή άποψη, σύμφωνα με την οποία κάθε άστρο είναι ένα ξεχωριστό ζωντανό ον, με χαρακτηριστικές ιδιότητες, ενέργειες, δράση, και όλα αυτά τα ουράνια όντα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Υπάρχουν τρία είδη Αστρολογίας, σύμφωνα με τον παραδοσιακό εσωτερισμό: Η Αστρονομία, που έχει φτάσει μέχρι τις μέρες μας, η Φυσική Αστρολογία, που μελετάει το Σύμπαν όχι μόνο από την υλική άποψη, αλλά και από την Ζωτική ή Ενεργητική, θεωρώντας το σαν ένα απέραντο ζωντανό Οργανισμό, και η Ωροσκοπία, που είναι αυτό που σήμερα ονομάζουμε Αστρολογία. Αυτή η όψη ονομάζεται και Δικαστική Αστρολογία. Ερευνά την πρόοδο των γεγονότων μέσα στο χρόνο, τις αιτίες που τα προκαλούν, μέχρι να φτάσει στις Ηθικές Αιτίες όλων των εκδηλωμένων όντων. Μελετά το Δρόμο του ανθρώπου, γενικά αλλά και προσωπικά.

Ποτέ δεν έχει ειπωθεί από την παραδοσιακή Σοφία ότι τα άστρα προσδιορίζουν την ζωή των ανθρώπων και των λαών. Αυτά απλώς δείχνουν από αναλογία (αντιστοιχία) τι μπορεί να συμβεί. Τα άστρα δεν ενεργούν "καρμικά". Το Κάρμα όμως χρησιμοποιεί τα άστρα για να εκφραστεί. Οποιαδήποτε προσπάθεια να ερμηνευτεί ένα Ωροσκόπιο είναι πιο πολύπλοκη από όσο φαίνεται, ίσως εξ αιτίας της απλότητας της.

Οι επιρροές των άστρων δίνουν ξεχωριστά αποτελέσματα στους 3 κόσμους. Έτσι στο Φυσικό κόσμο προκαλούν παλίρροιες, εποχές, φαινόμενα ηλιακών κηλίδων, κλπ. Στο Ψυχικό κόσμο επιδρούν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και των ιδιοτήτων του ψυχισμού. Στον Νοητικό κόσμο επηρεάζουν τις αρχετυπικές ιδέες, την πνευματική εξέλιξη και την πορεία της ανθρωπότητας προς την ολοκλήρωση. Αυτό το τελευταίο είναι που περιγράφεται στους Ηλιακούς μύθους της παγκόσμιας Μυθολογίας.

Η Αστρολογία είναι η έκφραση μιας συμβολικής σκέψης. Η κατανόηση της μυθικής δομής της θα μας οδηγήσει στην κατανόηση αρχετυπικών συμβόλων για τον Άάνθρωπο. Μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον Εαυτό μας, και μέσα από αυτόν να κατανοήσουμε τον Κόσμο, την Μία Παγκόσμια Ζωή. Μέσα από την Αστρολογία μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τους τρεις πρώτους νόμους του Κυμβάλιου:

Να κατανοήσουμε ότι το Σύμπαν είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που όλα του τα μέρη είναι αλληλένδετα, Να καταλάβουμε ότι "όπως είναι πάνω, έτσι είναι και κάτω", ότι οι ίδιοι νόμοι ισχύουν σε όλα τα επίπεδα, του ανθρώπου, των άστρων, του κόσμου ολόκληρου. Να βιώσουμε ότι όλα στον κόσμο είναι σε μια δυναμική μετάλλαξης και εξέλιξης, καθώς τα πάντα δονούν, ρέουν και μεταλλάσσονται.

Ο σύγχρονος άνθρωπος που θέλει να κάνει μια "βουτιά" μέσα του, έτσι ώστε όχι μόνο να έχει μια ολιστική άποψη του ψυχισμού του αλλά και να αξιοποιήσει το τεράστιο δυναμικό του, μέσα από μια πορεία ανάπτυξης και εναρμόνισης, μπορεί να βρει στην Αστρολογία ένα σημαντικό βοήθημα. Μέσα στο απέραντο χάος από ψυχολογικές καταστάσεις και ιδιότητες, η Αστρολογία μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας πραγματικός χάρτης, αλλά και πυξίδα μαζί, για να μη χαθούμε στην πολυπλοκότητα και τις κούφιες γενικεύσεις. Μπορεί να βοηθήσει σημαντικά να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, να ξέρουμε ποιοι είμαστε, ποια είναι τα μέσα που διαθέτουμε, τα όπλα μας, καθώς και τα εμπόδια μας. Ακόμη, η διεύρυνση του οπτικού μας πεδίου, η εξάσκηση της μυθικής μας συνείδησης, μέσω της Αστρολογίας, μπορεί να μας βοηθήσει ακόμα και στην συνειδητοποίηση ενός Ανώτερου Σκοπού.

Πριν από κάθε προσπάθεια προσέγγισης θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ποτέ ο χάρτης δεν μας δεσμεύει για το που θέλουμε να πάμε. Η ύπαρξη ενός βουνού, μιας χαράδρας ή μιας πεδιάδας, δεν μας αναγκάζει να τα διαβούμε, ούτε μας ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα το κάνουμε. Η όποια πορεία επιλέξουμε ορίζεται από δύο σημαντικούς παράγοντες: 1) Που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, και 2) Που θέλουμε να πάμε, ποιος είναι ο απώτερος Σκοπός μας. Η αυτογνωσία λοιπόν, αλλά και το ξεκαθάρισμα του ατομικού μας σκοπού είναι που θα μας βοηθήσουμε να χαράξουμε την πορεία σ' αυτό το συμβολικό χάρτη της προσωπικότητας μας. Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις "ποιος είμαι;", "που πάω;" και "πως θα το καταφέρω;" είναι οι ζωτικότερες της ζωής μας, και είναι αυτές που κάνουν έναν άνθρωπο να είναι πραγματικά ελεύθερος ή όχι, αφού η ελευθερία στις επιλογές μας απαιτεί κυρίως γνώση των επιλογών αυτών. Τότε, και μόνο τότε ο άνθρωπος είναι πραγματικά ελεύθερος να πάρει τη ζωή του στα χέρια του.


ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΖΩΔΙΟ;

Πρόκειται για το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται ο Ήλιος κατά τη στιγμή της γέννησης του. Ο Ήλιος, όπως ακριβώς γίνεται και με το ηλιακό μας σύστημα, το ίδιο και στο γενέθλιο χάρτη, είναι ο ρυθμιστής, ο νομοθέτης, ο ζωοδότης. Γι' αυτό εκφράζει την εκδηλωμένη (συνειδητή) προσωπικότητα. Είναι το πιο δυνατό ουράνιο σώμα, γι' αυτό και είναι τόσο σημαντική η θέση του στο ωροσκόπιο.

Αντίθετα, η Σελήνη, το δεύτερο σε δυναμικότητα ουράνιο σώμα, καθορίζει με τη θέση της στο ζωδιακό, το ανθρώπινο υποσυνείδητο, όχι αυτά που ονομάζουμε απωθημένα και δημιουργούνται στη ζωή μας, αλλά αυτά που κουβαλάμε μέσα μας από τη γέννηση μας. Γι' αυτό και σχετίζεται και με τη μνήμη, τη δεκτικότητα, την κράση, την κληρονομικότητα και γενικά τις καταβολές και τις ρίζες μας. Πολλοί αστρολόγοι την θεωρούν πιο σημαντική ακόμη κι από τον Ήλιο.

Τέλος, ο λεγόμενος Ωροσκόπος, δηλαδή η ακμή του 1ου μας οίκου, είναι το τρίτο σημαντικό σημείο του ωροσκοπίου μας. Αν ο Ήλιος εκφράζει το εκδηλωμένο μας Εγώ και η Σελήνη το μη εκδηλωμένο, το υποσυνείδητο Εγώ, τότε ο Ωροσκόπος είναι ο τρόπος μας για να κατακτήσουμε μια ολοκληρωμένη έκφραση του εαυτού μας. Είναι ο εαυτός μας έτσι όπως τον οραματιζόμαστε. Και ίσως γι' αυτό είναι και το παράθυρο, το φίλτρο που τοποθετούμε στο σημείο επαφής μας με τους άλλους, κι έτσι όσο μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε, τόσο πιο πολύ αρχίζουμε και μοιάζουμε στο ζώδιο του Ωροσκόπου μας, κι όχι του Ήλιου. Ανάλογα με το μέτρο της κατάκτησης του Ωροσκόπου μας, είναι και το πόσο αληθινοί είμαστε. Ένας κατακτημένος και συνειδητοποιημένος Ωροσκόπος είναι στοιχείο ισορροπίας και αρμονίας, και είναι τόσο σημαντικός, που μπορούμε να θεωρήσουμε ότι μεταμορφώνεται σε Ήλιο.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε Ωροσκόπιο είναι ξεχωριστό, αφού σηματοδοτεί μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Αυτό που κάνει τους ανθρώπους διαφορετικούς δεν είναι οι πράξεις, τα γεγονότα, τα συναισθήματα (αφού αυτά μπορούμε να τα μοιραζόμαστε από κοινού) αλλά η διαφορετική τους προσωπικότητα. Και προσωπικότητα είναι η κατά ορισμένη δομή, τάξη, και ποσότητα, σύμπτωση των σωματικών, ψυχικών και πνευματικών χαρακτηριστικών. Και όλα αυτά μέσα στις διαφορετικές συνθήκες εξέλιξης του καθένα.


Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:

"ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΥΦΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ", Papus, Εκδόσεις "ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ"
"ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑΡΩ", Κόμης του Σεν Ζερμαίν, Εκδόσεις "Νέα Ακρόπολη"
"ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ", ΛΙΟ ΑΛΑΝ, Εκδόσεις "Πύρινος Κόσμος"
"Πραγματεία για τις 7 Ακτίνες - Εσωτερική Αστρολογία", Α. Μπέιλη, Εκδόσεις "LUCIS PRESS"


Πηγή: asxetos.gr

Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...