Saturday 14 February 2015

Ταινία: Pay It Forward

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ο δάσκαλος γράφει μια εργασία στον πίνακα. «Σκεφτείτε μια ιδέα για να αλλάξετε τον κόσμο και εφαρμόστε την».

Μια μεγάλη πρόκληση λοιπόν,που απευθύνεται σε παιδιά, που δεν έχει κουράσει ακόμη η ζωή με τις αναποδιές της και που θεωρούν τα πάντα δυνατά. Μέσα στις διάφορες «γραφικές» προτάσεις που γίνονται στη συνέχεια από τα παιδιά, υπάρχει μια που αφήνει όλους να προβληματίζονται.

Ένα παιδί κάνει την εξής πρόταση: Θα βοηθήσει 3 άτομα και θα ζητήσει από αυτούς όχι να του ανταποδώσουν το καλό που τους έχει κάνει, αλλά να προωθήσουν αυτή την δράση σε άλλους 3 ανθρώπους. Έτσι θα σχηματιστεί μια πυραμίδα με τεράστια δυναμική που θα εξαπλώνει το καλό σε όλο και περισσότερους ανθρώπους και αυτό κάποια στιγμή θα αλλάξει τον κόσμο και θα τον κάνει καλύτερο.
Ουτοπικό; Ισως. Η ζωή είναι σκληρή και έχει τις παγίδες της για να μας αποθαρρύνει. Εμφανίζει μπροστά μας την αδράνεια, την απαισιοδοξία, την αλαζονεία, το ψέμα, για να μας κρατά δέσμιους. Ο άνθρωπος έχει μόνο ένα όπλο εναντίον όλων αυτών, την δική του εσωτερική Βούληση. Είναι λοιπόν θέμα εσωτερικής αξιοπρέπειας.


Πρέπει να νοιώθει κανείς έντονα την ανάγκη μέσα του να γίνει καλύτερος ο ίδιος για να μπορέσει να φτιάξει έναν καλύτερο κόσμο. Ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί λοιπόν, σύμφωνα με τα λόγια του παιδιού «μια ακραία πράξη πίστης και καλοσύνης από όλους».

Ένα μικρό παιδί μεταμορφώνεται σε δάσκαλο, για να μας θυμίσει ότι εμείς κρατάμε στα χέρια μας, τα ηνία της ζωή μας.  Σταδιακά έρχεται αντιμέτωπο με την αδυναμία που κρύβει μέσα του κάθε άνθρωπος «….Είναι δύσκολο για μερικούς που συνήθισαν κάτι, να το αλλάξουν ακόμη κι αν είναι άσχημο.»
Κάθε άνθρωπος έχει νοητικές συναισθηματικές και φυσικές συνήθειες με τις οποίες ταυτίζεται και αποκτά μέσα από αυτές ένα στήριγμα, μια ταυτότητα που είναι στην πραγματικότητα μια μάσκα. Οι συνήθειες αυτές λειτουργούν ως προκαταλήψεις και τον οδηγούν στο να δρα με συγκεκριμένο αναμενόμενο τρόπο. Έτσι δημιουργούνται οι προκαταλήψεις και ο φόβος στο καινούργιο (με το οποίο δεν μπορεί να ταυτιστεί).

Το σπάσιμο λοιπόν των συνηθειών είναι μια πράξη απελευθέρωσης και συγχρόνως μια πράξη ιερής τρέλας. Διότι με πιο άλλο τρόπο μπορεί να ξεπεραστούν οι λογικές και  υπολογισμένες ιδέες του νου που μας περιορίζουν, παρά μόνο με κάτι ηρωικό; Το ηρωικό φαίνεται πάντοτε ουτοπικό.  Διότι δεν είναι εύκολο να το προσδιορίσεις αλλά ούτε και να το περιορίσεις στα στενά λογικά πλαίσια του καθιερωμένου. Για αυτό και είναι τρελό το να προσπαθείς να κάνεις τον κόσμο καλύτερο.

Για να αρχίσεις μια τέτοια προσπάθεια πρέπει πρώτα να πιστέψεις στο καλό που έχουν μέσα τους οι άνθρωποι και αυτό από μόνο του είναι πολύ ηρωικό. Όμως  αν κοιτάξουμε την ιστορία θα δούμε ότι οτιδήποτε άλλαξε προς το καλύτερο τον κόσμο ξεκίνησε από ανθρώπους που συνειδητοποίησαν έντονα και ξεκάθαρα αυτό που ο μικρός κρύβει στα εξής λόγια: «….αν δεν γίνει η προσπάθεια αυτή, (να γίνει ο καθένας καλύτερος και να το προωθήσει αυτό), τότε όλοι μας κατά κάποιο τρόπο χάνουμε…»

Μπορεί και πάλι ο νους να μας κάνει να σκεφτούμε ότι είναι πού μικρή η ζωή για ένα τέτοιο εγχείρημα. Παρ όλα αυτά όταν μια μικρή ζωή επηρεάσει πολλούς ανθρώπους τότε ο χρόνος ύπαρξής της, κατά ένα μαγικό τρόπο πολλαπλασιάζεται…..
Μια πολύ γλυκιά και βαθιά ανθρώπινη ταινία.

Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...