Monday 2 September 2013

Βιβλίο: O Harry Potter και η κάμαρα με τα μυστικά - Τζ. Κ. Ρόουλινκ





Το κολέγιο Χόγκουαρτς όπου ο Χάρι Πότερ σπουδάζει την τέχνη της μαγείας, έχει πολλά μυστικά, γι αυτό άλλωστε και όλες οι μέχρι στιγμής περιπέτειες του Χάρι διαδραματίζονται εκεί. Το Χόγκουαρτς ιδρύθηκε περίπου χίλια χρόνια πριν και παραπάνω, από τέσσερις κορυφαίους μάγους της εποχής εκείνης. Οι τέσσερις κοιτώνες του σχολείου πήραν τ' όνομά τους από εκείνους: τον Γκόντρικ Γκρίφιντορ, τη Χέλγκα Χαφλπάλφ, τη Ροβένα Ραβενκλόου και τον Σαλαζάρ Σλίθεριν. Έχτισαν μαζί το κάστρο του Χόγκουαρτς, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των Μάγκλ, γιατί ζούσαν σε μια εποχή που οι απλοί άνθρωποι φοβούνταν τη μαγεία και οι μάγοι και μάγισσες υφίστανται μεγάλους διωγμούς.

Στην αρχή οι ιδρυτές συνεργάζονταν αρμονικά. Έβρισκαν νέους που είχαν μαγικές ιδιότητες και τους έφερναν στο κάστρο για να σπουδάσουν. Αργότερα όμως δημιουργήθηκε ρήξη μεταξύ του Σλίθεριν και των υπολοίπων, επειδή ο Σλίθεριν ήθελε να είναι πιο επιλεκτικοί στην επιλογή των υποψηφίων μάγων -σπουδαστών που γίνονταν δεκτοί στο Χόγουαρτς. Πίστευε ότι η γνώση της μαγείας πρέπει να περιοριστεί μόνο σε άτομα που κατάγονται από μάγους και όχι σε αυτούς που είχαν γονείς Μάγκλ. Αυτή η σύγκρουση είχε σαν αποτέλεσμα να φύγει ο Σλίθεριν απ' το σχολείο. Υπάρχει όμως και ο θρύλος που λέει ότι ο Σλίθεριν είχε χτίσει μια μυστική κάμαρα στο κάστρο εν αγνοία των άλλων ιδρυτών. Τη σφράγισε με τέτοιο τρόπο ώστε να μη μπορεί να την ανοίξει παρά μόνο αυτός ο μαθητής που θα είναι ο γνήσιος κληρονόμος του. Όταν η αίθουσα θα ανοιγόταν θα απελευθερώνονταν από μέσα της το φρικτό τέρας που κρύβεται εκεί, για να καθαρίσει η σχολή από εκείνους που δεν είναι γνήσιοι απόγονοι μάγων.

Κι έτσι ο Χάρι και η παρέα του ξαναμπαίνουν σε καινούριες περιπέτειες για να ανακαλύψουν τελικά τελείως "τυχαία" την κάμαρα με τα μυστικά, όπου ο Χάρι Πότερ θα νικήσει για άλλη μια φορά τον μάγο Βόλτεμπορτ ο οποίος ήταν και πρώην μαθητής του Σλίθεριν. 

Και σ' αυτό το βιβλίο βλέπουμε άπειρα συμβολικά στοιχεία με κυρίαρχο τη μάχη της λευκής μαγικής δύναμης με τη μαύρη, κάτι που άλλωστε υπάρχει σε όλες τις περιπέτειες του Πότερ, άλλα και άλλα πολλά που συνθέτουν την ιστορία.

Αξίζει να σημειώσουμε ένα κομμάτι απ' το βιβλίο που είναι τα λόγια του Ντάμπλντορ, μεγάλου μάγου και τωρινού διευθυντή του Σλίθεριν προς τον Χάρι Πότερ ο οποίος μαζί με το σημάδι του κεραυνού στο μέτωπο, που το κληρονόμησε όταν ο Βόλτεμορτ προσπάθησε να τον σκοτώσει ενώ ήταν μωρό, πήρε και κάποιες απ' τις ικανότητες του μαύρου μάγου, όπως να μιλά με τα ερπετά κ. ά.

Λέει λοιπόν ο Ντάμπλντορ στο μικρό Χάρι: " ...Είναι οι επιλογές μας που δείχνουν πιο ξεκάθαρα απ' τις ικανότητες μας ποιοι πραγματικά είμαστε."

Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...