Friday 20 February 2015

Μέθοδος ψυχοσύνθεση: μια θεραπεία αγάπης


Η Ψυχοσύνθεση είναι μία ψυχολογική θεωρία και πρακτική, που αναπτύχθηκε από την ψυχανάλυση και εξελίχθηκε στην Ανθρωπιστική- Υπαρξιακή ψυχολογία, και ακολούθως στην Υπερπροσωπικη ψυχολογία. Εμπνευστής της, ο Ιταλός ψυχίατρος Roberto Assagioli (1888-1974). Η Ψυχοσύνθεση περιγράφεται ως μία ολιστική προσέγγιση στη Συμβουλευτική, η οποία δίνει έμφαση στην μοναδικότητα του ατόμου και στο προσωπικό του ταξίδι στη ζωή. Λαμβάνει υπόψιν του το άτομο ως όλον- σώμα, νου, αισθήματα, σεξουαλικότητα και πνευματικότητα.

Στόχος της είναι ο αυτοπραγματωμένος άνθρωπος, αυτός που έχει αναπτύξει όλες του τις πλευρές στο μέγιστο βαθμό. Επιπλέον, δίνει έμφαση στο να ανακαλύψει το άτομο το νόημα και τον σκοπό της ύπαρξής του, καθώς και των δυσκολιών αυτής. Η ψυχοσύνθεση πιστεύει ότι οποιαδήποτε πρόκληση ή κρίση στη ζωή του καθενός είναι μία ευκαιρία ανακάλυψης των εσωτερικών του δυνάμεων, έτσι ώστε να οδηγηθεί προς την προσωπική ανάπτυξη και ωρίμανσή του.

Πέρα από τη συναισθηματική προσέγγιση που θα συντελεστεί μέσα από τη θεραπεία, στην ψυχοσύνθεση ο άνθρωπος ανακαλύπτει την αληθινή πνευματική του φύση και μαθαίνει να την χρησιμοποιεί στην καθημερινή του ζωή. Μέσα απο αυτήν, κάποιος μαθαίνει να τοποθετεί το κέντρο της συνείδησής του σε βαθύτερα επίπεδα τα οποία περιλαμβάνουν το υπερπροσωπικό ή αλλιώς «Ανώτερο εαυτό»*. Όταν το άτομο αντιληφθεί αυτό το κομμάτι του εαυτού του, βιώνει όλο και πιο συχνά και συνειδητά την άνευ όρων αγάπη, την χαρά, την συμπόνια και την καθολικότητα του κόσμου που μας περικλείει.

Αυτη η διερεύνηση της πνευματικής φύσης του ατόμου, σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλει οποιαδήποτε μορφή δόγματος ή σύστημα πεποιθήσεων. Αντιθέτως, η Ψυχοσύνθεση δίνει έμφαση στην ελεύθερη βούληση του ατόμου και του επιτρέπει να είναι αυτό που πραγματικά επιθυμεί.

* Το κομμάτι του εαυτού μας που συνδέεται με μια ανώτερη πηγή ενέργειας (κάποιοι το αποκαλούν Θεό)

Πηγή: enallaktikidrasi.com

Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...