Tuesday 24 February 2015

Κομφούκιος ( 551-479 π.X. , Κινέζος φιλόσοφος)


Ένας από τους διασημότερους ανθρώπους στην αρχαία Κίνα ήταν ένας σοφός φιλόσοφος, που ονομάστηκε Κομφούκιος. Ήταν γνωστός κορυφαίος φιλόσοφος και "γέννησε" επίσης, πολλές σοφές φράσεις και θεωρίες για το νόμο, τη ζωή και την κυβέρνηση. Η φιλοσοφία είναι ένα είδος σύστηματος ιδεών και σκέψεων που αφορά στη συμπεριφορά του ανθρώπου, στους κανόνες που πρέπει να ακολουθεί για να έχει μια επιτυχημένη ζωή και στη διακυβέρνησή του.

Με άλλα λόγια, αφορά σε σκέψεις και θεωρίες που διδάσκουν τους ανθρώπους μαθήματα για τις αρχές, ή τους κανόνες, για τη ζωή και επίσης, διδάσκει μία ηθική (περίπου όπως τα ηθικά διδάγματα που προκύπτουν στο τέλος ενός μύθου). Ο Κομφούκιος είναι διάσημος για τη φιλοσοφία του, επειδή "γέννησε" πολλά σοφά ρητά στην αρχαία Κίνα που βοήθησαν πολλούς ανθρώπους να μάθουν για τη φύση, τον κόσμο και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Βοήθησε επίσης, την κυβέρνηση και τον αυτοκράτορα διδάσκοντάς τους μαθήματα για το πώς ο αυτοκράτορας πρέπει να κυβερνά το βασίλειό του επιτυχώς. 

Ο Κομφούκιος γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια στο έτος 551 π.Χ. στην πολιτεία του LU. 

Η ζωή του Κομφούκιου ως παιδί ήταν θλιβερή. Όταν ήταν τεσσάρων έχασε τον πατέρα του. Η μητέρα του φρόντισε την οικογένεια για να μην πεινάσουν. Επειδή εκείνη εργαζόταν πολύ συχνά, ο Κομφούκιος έπρεπε μερικές φορές να μένει στο σπίτι του εντελώς μόνος.

Εκπαιδεύτηκε στη μουσική, την ιστορία, την ποίηση και τον αθλητισμό.

Όταν ο Κομφούκιος παντρεύτηκε στην ηλικία των 19, εργάστηκε ως φύλακας μιας αγοράς. Απέκτησε ένα γιο. Ήταν αγρότης - εργάτης που φρόντιζε τα πάρκα και τα αγροτικά ζώα. Όταν ήταν 20, εργάστηκε για τον κυβερνήτη της περιοχής του. Μετά από το θάνατο της μητέρας του έπεσε σε πένθος.

Στο τέλος εκείνης της περιόδου έγινε δάσκαλος των έξι επιστημών — ποίησης, μουσικής, ιστορίας, κυβέρνησης, εθιμοτυπίας και μαντικής. Όταν ο Κομφούκιος ήταν 22, είχε γίνει πια ένας πολύ καλός δάσκαλος και άρχισε το δικό του σχολείο. Δίδαξε οποιονδήποτε ήθελε να μάθει για τη φιλοσοφία. Δίδαξε τους σπουδαστές του για τη φύση και τον κόσμο. Ο Κομφούκιος ήταν «κύριος» και μελετητής. Ο Κομφούκιος δίδαξε επίσης, για την κυβέρνηση – στοχεύοντας σε ένα υψηλό γραφείο στην κυβέρνηση. Προχώρησε μέσω των υπουργείων και έγινε πρόεδρος δικαστών στο κράτος του. Αργότερα, έλαβε μια εξέχουσα θέση που του επέτρεπε να ξοδέψει το υπόλοιπο της ζωής του μεταγλωττίζοντας τις γραφές του, οι οποίες είναι γνωστές ως τα Άπαντα του Κομφουκιανισμού.

Ο Κομφούκιος δίδαξε στο σχολείο του για πολλά έτη. Οι θεωρίες και οι αρχές του διαδόθηκαν σε όλη την Κίνα από τους αποστόλους του και σύντομα πολλοί άνθρωποι διδάχτηκαν από τα σοφά ρητά του. 

Ένας από τους κανόνες του: 
«εάν κυβερνήσατε την επαρχία σας καλά και μεταχειρίζεστε τους ανθρώπους σας ευγενικά, εσείς βασίλειο δε θα χάσετε απ' οποιονδήποτε πόλεμο. Εάν κυβερνήσετε εγωιστικά τους ανθρώπους σας, βασίλειο όχι μόνο θα χάσετε από έναν πόλεμο, αλλά και τους ανθρώπους σας θα διασκορπίσετε μακρυά από το βασίλειό σας». 

Είχε πει επίσης, μια σοφή φράση αποκαλούμενη ο χρυσός κανόνας που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Είπε, «ένα άτομο πρέπει να πράττει αυτό που κηρύσσει, αλλά ένα άτομο πρέπει επίσης να κηρύσσει ότι πράττει». 

Μια ημέρα, οι σπουδαστές του και εκείνος πέρασαν από έναν τάφο, όπου είδαν μια γυναίκα να κλαίει πάνω από μια ταφόπετρα. 

Είπε στον Κομφούκιο ότι ο σύζυγός της, ο πατέρας του συζύγου της και ο γιος της σκοτώθηκαν από μια τίγρη. Όταν ο Κομφούκιος τη ρώτησε γιατί παραμένει σε ένα τέτοιο μοιραίο τόπο, εκείνη απάντησε ότι σε αυτόν τον τόπο δεν υπήρξε ούτε μία καταπιεστική κυβέρνηση. 

Τότε, ο Κομφούκιος είπε, 
«θυμηθείτε αυτό παιδιά μου, μια καταπιεστική κυβέρνηση είναι αγριότερη και τρομοκρατεί περισσότερο από μια τίγρη». 

Αυτό σήμαινε ότι η κυβέρνηση στην επαρχία καταγωγής της γυναίκας δεν κυβερνούσε καλά. Ο Κομφούκιος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ήταν πιο επίφοβη από μια τίγρη. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά γεγονότα που έπρεπε να δώσει σε κάποιον ένα μάθημα. Ο Κομφούκιος είχε τόσες πολλές σοφές αρχές που ονομάστηκε κυβερνήτης της επαρχίας του όταν ήταν 52. Ήταν τόσο καλός κυβερνήτης που ένας γειτονικός κυβερνήτης άρχισε να τον ζηλεύει. Αφότου δέχτηκε απειλές από τη γειτονική επαρχία, η ισχύς του Κομφούκιου ανατράπηκε. Τότε, ο Κομφούκιος εγκατέλειψε την επαρχία του και περιπλανήθηκε στην Κίνα για 13 έτη. Όταν Κομφούκιος ήταν 69 έτων, επέστρεψε στο LU, το βασικό κράτος του και πέθανε εκεί 3 έτη μετά. Αφότου πέθανε ο Κομφούκιος, θάφτηκε σε έναν τάφο στην πόλη Kufow.

Πηγή: mystica.gr

Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...