Monday 30 December 2013

Feng Shui

Σύμφωνα με αυτά που πίστευαν οι αρχαίοι Κινέζοι, όλες οι γεωγραφικές δομές παράγουν κάποια ενέργεια. Το Feng Shui (Φενγκ Σούι) είναι η επιστήμη που βοηθάει τη φυσική θετική ενέργεια η οποία προέρχεται από τις γεωγραφικές δομές, να απελευθερωθεί, με την σωστή τοποθέτηση των πραγμάτων. Επιτρέπει στους ανθρώπους να συνυπάρχουν αρμονικά με τη γη. Ο στόχος του Feng Shui είναι να εξισορροπήσει την ενέργεια ή Τσι στους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε.


Σύμφωνα με το Feng Shui, η διαρρύθμιση των αντικειμένων που μας περιβάλλουν απελευθερώνει αυτή την ενέργεια και την αφήνει να απλωθεί. Αυτή, με την σειρά της, επηρεάζει έντονα το υποσυνείδητο μας με το πέρασμα του χρόνου. Για να έχουμε καλή υγεία, ψυχική γαλήνη, ηρεμία του πνεύματος, υλική ευημερία, γονιμότητα και τύχη, αυτή η ενέργεια πρέπει να κυκλοφορεί ανεμπόδιστη στο περιβάλλον που ζει και κινείται ο άνθρωπος. Ακόμα οι αιχμηρές γωνίες, πόρτες και παράθυρα που δεν είναι τοποθετημένα στη σωστή θέση, η λανθασμένη διάταξη των επίπλων, μερικοί συνδυασμοί χρωμάτων και άλλοι παράγοντες μπορούν να εμποδίσουν την συνεχή ροή αυτής της συμπαντικής ενέργειας.


Ως λογοτεχνικός όρος, Feng Shui σημαίνει «αέρας, νερό», λέξεις που οι αρχαίοι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν για να συμβολίσουν τις δύο μεγάλες δυνάμεις της φύσης. Πράγματι, πριν από 6.000 χρόνια, Feng Shui σήμαινε ανακάλυψη μια υπήνεμης τοποθεσίας που δεν την χτυπούσε ο άνεμος (Feng) και είχε άφθονο νερό (Shui). Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για μια απλή αρχιτεκτονική επιστήμη εσωτερικών και εξωτερικών χώρων αλλά για ένα φιλοσοφικό σύστημα.


Όπως κάθε φιλοσοφικό σύστημα, έτσι κι αυτό διέπεται από κάποιους κανόνες που είναι: 
1. Όλα τα πράγματα πάνω στον πλανήτη είναι ζωντανά όντα, όπως και η Γη άλλωστε, και ως τέτοια  πρέπει να τα σεβόμαστε.  
2. Υπάρχουν ορατές και αόρατες δυνάμεις, ενέργειες και όντα, που πρέπει να τα υπολογίζουμε για να ρέει σωστά το Τσι. 
3. Για να μάθουμε τη φύση και τους νόμους της και κατά συνέπεια την τέχνη του Feng Shui, πρέπει να μάθουμε ταυτόχρονα και τον εαυτό μας.  Αυτοί είναι δύο δρόμοι παράλληλοι και άρρηκτα δεμένοι. 
4. Ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του εικόνα για την πραγματικότητα, το δικό του χρώμα, τη δική του μοναδικότητα και κατά συνέπεια ο ίδιος παίζει καταλυτικό ρόλο στη ρύθμιση και στη διαμόρφωση της ενέργειας.  Η εσωτερική διάθεση του μπορεί να μετατρέψει τα πάντα. Ο κάτοικος του  σπιτιού παίζει ενεργό ρόλο στη ρύθμιση του Τσι.


Για την εφαρμογή του Feng Shui μπορούμε να ξεχωρίσουμε στην Ιστορία δύο σχολές:
Α)  Η σχολή της μορφής: η οποία  χρησιμοποιεί την ανάλυση και την κοινή λογική,  αλλά προσπαθεί να υιοθετήσει και τις γραμμές της φύσης. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά  για τον προσανατολισμό των τάφων. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε και για τον προσανατολισμό των σπιτιών, σύμφωνα με τη μορφολογία της περιοχής, την παροχή νερού και τις κλιματολογικές συνθήκες. Γνωστή και ως Χσινγκ Φα, γεννήθηκε στην επαρχία Γιανγκ Ξι. Είναι το αρχαιότερο σύστημα Feng Shui και χρονολογείται πριν από τη δυναστεία Τσιν (300 μ.Χ.)  
Β) Η σχολή της πυξίδας: Χρησιμοποιεί την πυξίδα για να ορίσει προσανατολισμούς και εστιάζεται στις καλύτερες θέσεις και κατευθύνσεις σε σχέση με τον κάτοικο του σπιτιού. Αναπτύχθηκε στην επαρχία Φουτζιγιάν και έχει τις ρίζες της στην άποψη ότι καθεμία από τις οκτώ απόλυτες κατευθύνσεις (Ν, ΝΔ, Δ, ΒΔ, Β, ΒΑ, Α, ΝΑ) εκπέμπει διαφορετική ενέργεια. Λέγεται και Λι Φα και είναι μια μαθηματική μέθοδος που χρησιμοποιεί τον προσανατολισμό, την αστρονομία, την αστρολογία και την αριθμολογία. 

ΤΕΣΤ: Πώς να βρείτε το προσωπικό σας τρίγραμμο
Ανατολικό – Δυτικό σύστημα: Πρόκειται για ένα σύστημα που καθορίζει σύμφωνα με το Πα Γκούα τις τέσσερις τυχερές και τις τέσσερις άτυχες κατευθύνσεις σας. Χρησιμοποιείται επίσης για να ανακαλύψετε με ποιόν ταιριάζετε και με ποιόν όχι. Κάντε τις απαραίτητες πράξεις για να βρείτε τον αριθμό σας. Δείτε σε πιο τρίγραμμο ανήκετε. Εάν είσαστε Τσεν, Σαν, Καν, ή Λι ανήκετε στην ανατολική ομάδα. Αν είσαστε Τσιεν, Σουν, Κεν ή Τούι, ανήκετε στη δυτική ομάδα. Αν είστε μέλος της ανατολικής ομάδας, αισθάνεστε άνετα με όλες τις ανατολικές κατευθύνσεις και με τα άλλα μέλη της ανατολικής ομάδας. Το αντίστοιχο ισχύει αν ανήκετε στη δυτική ομάδα.

ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ: 
1.    Προσθέστε τα ψηφία του έτους γέννησης σας (για παράδειγμα, το 1967 θα γίνει 1+9+6+7= 23).        
2.    Διαιρέστε το άθροισμα με το 9 (για το έτος 1967 το 23 διαιρούμενο με το 9 θα είναι το 2 με υπόλοιπο το 5).
3.    Προσθέστε το 4 στο υπόλοιπο της παραπάνω εξίσωσης (4+5=9).
4.    Ο αριθμός που προκύπτει αντιπροσωπεύει το προσωπικό σας τρίγραμμο. Για να μάθετε περισσότερα για αυτό, δείτε παρακάτω στα Οκτώ Διαγράμματα και ψάξτε το τρίγραμμο που ο αριθμός του αντιστοιχεί στον αριθμό που έχετε υπολογίσει παραπάνω.

ΓΙΑ ΑΝΤΡΕΣ:
1.    Προσθέστε τα ψηφία του έτους γέννησης σας (για παράδειγμα, το 1967 θα γίνει 1+9+6+7= 23).        
2.    Διαιρέστε το άθροισμα με το 9 (για το έτος 1967 το 23 διαιρούμενο με το 9 θα είναι το 2 με υπόλοιπο το 5).
3.    Αφαιρέστε το υπόλοιπο της παραπάνω εξίσωσης από το 11 (11-5=6).
4.    Ο αριθμός που προκύπτει αντιπροσωπεύει το προσωπικό σας τρίγραμμο. Για να μάθετε περισσότερα για αυτό, δείτε παρακάτω στα Οκτώ Διαγράμματα και ψάξτε το τρίγραμμο που ο αριθμός του αντιστοιχεί στον αριθμό που έχετε υπολογίσει παραπάνω.


ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ: Αν βγει τελικά ο αριθμός 5 για άνδρες, τον αντικαθιστάται με τον αριθμό 2 και για γυναίκες με τον αριθμό 8. 

Τα σύμβολα διαβάζονται από κάτω προς τα επάνω: η γραμμή στη βάση αντιπροσωπεύει τη γη, η μεσαία γραμμή συμβολίζει τον άνθρωπο και η επάνω γραμμή αντιπροσωπεύει τον ουρανό. Η κάτω σειρά από αυτά τα σχήματα καθορίζει αν το σύμβολο είναι γιν (διακεκομμένη γραμμή) ή γιανγκ (ολόκληρη γραμμή).


Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...