Friday 20 December 2013

Τζίντου Κρισναμούρτι «1895-1986»

"Η γη ανήκει σε όλους μας είναι δική σας και δική μου. Δυστυχώς, όμως, έχουμε εθνικούς, οικονομικούς, και θρησκευτικούς φράχτες και ζώντας πίσω απ’ αυτούς μιλά με για αδελφότητα, για αγάπη, για ειρήνη, για Θεό. Για να γνωρίσουμε πραγματικά τι είναι Αγάπη πρέπει να ρίξουμε όλα αυτά τα φράγματα και πρέπει αυτό να το αρχίσει ο καθένας μας από τον εαυτό του".



Ο Κρισναμούρτι γεννήθηκε στο χωριό Μαντάναπαλι, στις 12 Μαΐου του 1895. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις φωτεινές προσωπικότητες του πλανήτη μας. Μέσα από τον τρόπο ζωής του και με τις διαλέξεις του έσπειρε ιδέες και απόψεις που βοήθησαν την ανθρωπότητα στη συνειδησιακή της διεύρυνση. Η ιστορία του αρχίζει νωρίτερα από τη γέννησή του. Το 1875 η Έλενα Πέτροβα Μπλαβάτσκι ιδρύει στη Νέα Υόρκη τη Θεοσοφική Εταιρεία, η βασιζόταν σε εσωτερικές και μεταφυσικές διδασκαλίες, όπως της Καββάλα, των Γνωστικών, των Ινδουϊστών, των Βουδιστών κ.λπ. Οι ιθύνοντες της Θεοσοφικής Εταιρείας πίστευαν ότι στις αρχές του 20ου αιώνα θα ενσαρκωνόταν μια πνευματική οντότητα, πιθανώς αυτή που είχε πριν ενσαρκωθεί ως Χριστός και θα γινόταν ο νέος παγκόσμιος Διδάσκαλος. 

Το 1909, τότε που ο Κρισναμούρτι ήταν 14 χρονών, θεώρησαν ότι αυτός ήταν το εκλεκτό πρόσωπο, κάτι που διαπίστωσαν από τα εσωτερικά σημάδια που είχαν στα βιβλία τους και τα οποία μιλούσαν για την εμφάνιση αυτής της πνευματικής οντότητας. Η Θεοσοφική Εταιρεία με πρόεδρο την Aνι Μπέζαντ ήλθε σε συνεννόηση με τους γονείς του και πήραν τον Κρισναμούρτι και τον αδελφό του στην Αγγλία, ώστε να πάρει την καλύτερη δυνατή μόρφωση και εσωτερική εκπαίδευση και να ετοιμαστεί κατάλληλα για το έργο του. 

Ιδρύθηκε το Τάγμα του Αστέρος το οποίο ανέλαβε ο ίδιος ο Κρισναμούρτι και μέσα από τις δωρεές των μελών του σύντομα απέκτησε μεγάλη περιουσία που περιελάμβανε ένα πύργο στην Ολλανδία με πολλά στρέμματα και εκατομμύρια λίρες. Το μέλλον του έμοιαζε λαμπρό και εύκολο. Ο ίδιος, ωστόσο, διακρινόταν για τη σεμνότητά του και την ταπεινοφροσύνη του, πράγμα που τον έκανε αρεστό σε όλους τους κύκλους των ανθρώπων. Πότε δε λειτούργησε με εγωισμό και πάντα ήταν εσωστρεφής και αντικειμενικός με τον εαυτό του. Ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος ευαισθησίες και πάντα ο προβληματισμός του και οι αναζητήσεις του είχαν να κάνουν με το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι σχέσεις των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα ζωής, με μια ιδιαίτερη πόλωση στην πατρίδα του. Μέσα από την εκπαίδευσή του σε εξωτερικό και σε εσωτερικό επίπεδο, κατάφερε να αποκτήσει την διάκριση και την κατανόηση ενός Διδάσκαλου. 

Εκείνη ακριβώς την περίοδο, μετά από διάφορες εσωτερικές εμπειρίες και το θάνατο του αδελφού του αποφάσισε να διαλύσει το Τάγμα του Αστέρος και να επιστρέψει πίσω όλες τις δωρεές. Έμεινε μόνος, και άρχισε τις περιοδείες και τις διαλέξεις σε πανεπιστήμια και σε αίθουσες διαλέξεων. Ένιωσε ότι αυτό ήταν το ουσιαστικό του Έργο και σιγά – σιγά μέσα από τις ομιλίες του απέκτησε όχι ακριβώς οπαδούς αλλά θα τους λέγαμε συνοδοιπόρους. Εκείνος απλά έδειχνε και χάραζε τη διαδρομή και ο καθένας μπορούσε μέσα από τη δική του ιδιαιτερότητα ως χαρακτήρας να τη διασχίσει. Τα μόνα εφόδια ήταν αγάπη και κατανόηση μέσα από την αγνότητα της ψυχής. Αφιέρωσε τον εαυτό του στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να είναι απόλυτα και χωρίς όρια ελεύθεροι. 

Τα κείμενα και οι ομιλίες του διαβάζονται μέχρι και σήμερα και λειτουργούν ως οδοδείχτες στην εξελικτική πορεία κάθε ανθρώπου που αναζητά την αλήθεια της ζωής. Ίδρυσε σχολεία στην Ινδία, την Αγγλία και την Αμερική. Το σύστημα της εκπαίδευσής του, πέρα από την κλασική παιδεία, βασιζόταν στις αμοιβαίες αληθινές σχέσεις δασκάλων και παιδιών, που μάθαιναν μαζί για την ελευθερία της έκφρασης και της γνώσης του εαυτού τους. 

Ο Κρισναμούρτι πέθανε στις 17 Φεβρουαρίου 1986 στο Οχάι της Καλιφόρνιας. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του επέτρεψε να ηχογραφούν και να μαγνητοσκοπούν τις ομιλίες του, έτσι ώστε μετά το θάνατό του να μπορεί οποιοσδήποτε να έρχεται σε άμεση επαφή με όσα είπε και να μη χρειάζεται ενδιάμεσους ερμηνευτές ή σχολιαστές.


Πηγή: e-zine.gr

Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...