Monday 2 September 2013

Alice Bailey

Η Alice Bailey (1880 – 1949) υπήρξε μια από τις μεγάλες μορφές του Εσωτερισμού. Γεννήθηκε στο Manchester της Μεγάλης Βρετανίας αλλά το 1907 μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και πέθανε στην πόλη της Νέας Υόρκης.


Αριστοκρατικής καταγωγής παιδί, από πολύ μικρή δήλωνε δυστυχισμένη και ως αποτέλεσμα προέβη σε τρεις απόπειρες αυτοκτονίας αλλά μετά την τελευταία της απόπειρα, σε ηλικία 15 ετών, δέχτηκε την επίσκεψη ενός μυστηριώδους αγνώστου, ο οποίος της ζήτησε να προετοιμαστεί διότι θα έπρεπε να φέρει εις πέρας μια σημαντική αποστολή.

Έπειτα από ένα ταξίδι στην Ινδία, τον πρώτο της γάμο, τη μετακόμιση στην Αμερική, το άδοξο τέλος του γάμου της, χρειάστηκε να εργαστεί σε εργοστάσιο για να συντηρήσει τον εαυτό της και τα τρία της παιδιά, η Alice Bailey ήρθε σε επαφή με τη Θεοσοφική Εταιρεία της Έλενας Μπλαβάτσκι, της οποίας έγινε ένθερμο μέλος και ήταν σε ένα πορτρέτο που αναγνώρισε το μυστηριώδη ξένο που την είχε επισκεφτεί χρόνια πριν, ως το Δάσκαλο Koot Hoomi.

Μερικά χρόνια αργότερα είχε επαφές με έναν Διδάσκαλο, ο οποίος έμελλε να αλλάξει ολόκληρη τη ζωή της. Η Alice Bailey αναφερόταν σε αυτόν ως ” ο Θιβετανός” και αργότερα έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για τον Djwal Khul. Από τη “συνεργασία” τους προέκυψαν 24 βιβλία Εσωτερικού περιεχομένου, στα οποία η Bailey ασχολήθηκε με ένα πλήθος τομέων γνώσης: αστρολογία, εσωτερισμό, πνευματισμό, αποκρυφισμό, εσωτερική ψυχολογία, επιστήμη, θεραπευτική και πολλά άλλα.

Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά υψηλόβαθμο μασόνο και γενικό γραμματέα της Θεοσοφικής Εταιρείας, η οποία εξέδωσε και το πρώτο της βιβλίο Μύηση, Ανθρώπινη και Ηλιακή άλλά αργότερα ήρθε σε σύγκρουση με τη Θεοσοφική Εταιρεία και την Πρόεδρό της, Annie Besant και το αποτέλεσμα ήταν τόσο αυτή όσο και ο άντρας της να εκδιωχθούν από τους κόλπους της για αδιευκρίνιστους λόγους. Η διαμάχη σχετικά με τα γεγονότα εκείνης της εποχής συνεχίζεται ακόμη, με ορισμένους Θεοσοφιστές να επιτίθενται στο έργο της ενώ κάποιους άλλους να παραδέχονται ότι έδωσε μια διαφορετική οπτική γωνία σε αρκετά σημεία, όχι όμως εχθρική προς το έργο και τους σκοπούς του ιδρύματος της Μπλαβάτσκι.

Άσχετα με τις εκατέρωθεν αιτιάσεις, το έργο της Alice Bailey είναι τεράστιο σε έκταση και σε σημασία, παρά τις κατά καιρούς επικρίσεις που έχει δεχθεί για αντισημιτισμό και ρατσισμό γενικότερα. Η πραγματεία της περί των Επτά Ακτίνων επηρέασε καθοριστικά την Εσωτερική σκέψη, όπως και οι αποκαλύψεις της για μια αόρατη αδερφότητα μυημένων Διδασκάλων, η οποία βοηθά και ενισχύει τον άνθρωπο στην προσπάθειά του για Εξέλιξη. Για τη Μυστική Ιεραρχία έγραψε πολλά ενδιαφέροντα, όπως για το ρόλο του Διδασκάλου Ιησού και του Χριστού, τον πλανήτη Αφροδίτη, το Σείριο, τη μυστηριώδη Σαμπάλλα, το πεπρωμένο των Εθνών, τις μυήσεις του ανθρώπου, του Πλανητικού Λόγου και του Ηλιακού Λόγου, ενώ “διάσημο” παραμένει το μάντραμ που της δόθηκε από τον Διδάσκαλό της το 1937 και που ονομάζεται “Μεγάλη Επίκληση”, η οποία και χρησιμοποιείται από Εσωτερικούς κύκλους παγκοσμίως.

Πιστεύω ότι ο σοβαρός μελετητής του Εσωτερισμού οφείλει να μελετήσει το σπουδαίο έργο της που ανοίγει νέες πύλες κατανόησης του Μεγάλου Μυστικού και στα άρθα του ιστολογίου αυτού θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε στο έργο της γενικότερα. Άλλωστε οι προσωπικότητες που αναφέρονται σε αυτές της σελίδες είναι κομβικές ως προς τη διδασκαλία που μεταφέρουν σε όλους μας από τα Εσωτερικά Πεδία.



Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...