Tuesday, 21 October 2014

Χάρυ Πότερ - Τα 4 πρώτα βιβλία


 ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ Βιβλ.1ο " Η Φιλοσοφική Λίθος"
Εκδ. Ψυχογιός

Είχαμε ξαναπαρουσιάσει τον πρώτο τόμο του Χάρι Πότερ όταν είχε αποδοθεί κινηματογραφικά. Με την ευκαιρία της επικείμενης έκδοσης του 5ου βιβλίου (ήδη στην Αμερική ετοιμάζεται) είναι μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τον Χάρι, όχι επειδή πρόκειται να ξανασαρώσει τα βιβλιοπωλεία αλλά γιατί αξίζει να κρατά μια θέση στο ράφι της βιβλιοθήκης μας.

Σας ξαναθυμίζουμε πως ο Χάρι Πότερ είναι ένα μικρό αγόρι από την Αγγλία και ζει μέχρι τα 11 του χρόνια σ' ένα προάστιο του Λονδίνου με τη θεία, το θείο του και τον αντιπαθητικό εξάδελφό του, επειδή οι γονείς του είχαν σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Συμβιώνει μαζί τους κάτω από δύσκολες έως άσχημες συνθήκες. Στα ενδέκατα γενέθλιά του τού αποκαλύπτεται ότι είναι μάγος όπως και οι γονείς του, τους οποίους στη πραγματικότητα τους σκότωσε ο Βόλτεμορτ ένας μαύρος μάγος. Ο ίδιος προσπάθησε να σκοτώσει και τον Χάρι αλλά απέτυχε. Εξ αιτίας αυτής της αποτυχίας ο Βόλτεμορτ έχασε ένα μεγάλο μέρος της δύναμής του κι από τότε έχει βάλει σκοπό να εξοντώσει τον Χάρι.

Χωρίς να γνωρίζει μέχρι τότε τίποτα από όλα αυτά ο μικρός Πότερ (πήλινος), ζει στον κόσμο των κοινών ανθρώπων (Μαγκλ), ώσπου καλείται να μυηθεί στον κόσμο της μαγείας. Αυτό θα γίνει στο κολέγιο Χόγκουαρτς, ένα σχολείο αποκλειστικά για μάγους. Εκεί ο εντεκάχρονος Χάρι ανακαλύπτει ότι η μοίρα του είναι να προστατεύσει τον κόσμο που απειλείται από τις δυνάμεις του κακού. Θα αποδεχθεί αυτή τη μοίρα και από κει ξεκινούν οι περιπέτειές του.

Το κολέγιο Χόγκουαρτς είναι κυριολεκτικά ένα μαγικό μέρος, χτισμένο σ' ένα παράλληλο κόσμο με τον δικό μας όπως άλλωστε είναι ο κόσμος των μάγων. Ένας κόσμος που μοιάζει πολύ με των απλών ανθρώπων, με τη διαφορά πως οι κάτοικοί του βιώνουν τα πράγματα με μαγικό τρόπο. Εκεί υπάρχουν διάφοροι χαρακτήρες. Καλοί, κακοί, δύσκολοι, περίεργοι...Ο Χάρι θα βρει τους δικούς του φίλους τον Ρον Ουέσλι και την Ερμιόνη Γκρέιντζερ, αλλά και την αγάπη απ' τους υπόλοιπους μάγους που τόσο πολύ του έλειψε στον κόσμο των Μάγκλ. Μαζί θα ξεκινήσουν την πρώτη τους περιπέτεια, που είναι να προστατεύσουν τη Φιλοσοφική Λίθο, η οποία φυλάσσεται στα υπόγεια του κολεγίου, από τον κίνδυνο να πέσει στα χέρια των δυνάμεων του κακού.
Μέσα από τρελές περιπέτειες, από τρομακτικά μαγικά φαινόμενα, από απροσδόκητα γεγονότα, ο Πότερ και οι φίλοι του τελικά θα τα καταφέρουν. Κι έτσι η Φιλοσοφική Λίθος η λίθος της Σοφίας θα παραμείνει σε καλά χέρια γιατί εκεί είναι η θέση της.

Η ιστορία φαίνεται απλοϊκή, παρ' όλα αυτά κρύβει βαθιά φιλοσοφικά μηνύματα, κρύβει το όραμα ενός καλύτερου κόσμου, απαλλαγμένο απ' τον υλισμό και την πεζότητα. Σε όλα τα βιβλία με τις περιπέτειες του Χάρι σατιρίζεται ο μικροαστισμός της κοινωνίας των Μαγκλ, η έλλειψη φαντασίας και δημιουργικότητας, η απόστασή του απ' το μυστήριο και ο φόβος του γι αυτό.

Το βιβλίο περιέχει τα οράματα ενός καλύτερου κόσμου εμποτισμένου με τα μαγικά στοιχεία της δημιουργικής φαντασίας και της αναζήτησης των κοιμισμένων δυνάμεων και δυνατοτήτων μας.
Είχαμε αναφέρει σε άλλη παρουσίαση ότι είναι ένα χαστούκι στον "πολιτισμένο" κόσμο μας, που απ' τον μεσαίωνα μέχρι σήμερα , αφορίζει τα οράματα και "καίει" τους οραματιστές. Εξακολουθούμε να το πιστεύουμε παρά τις αντιδράσεις που δημιούργησε η περίφημη τετραλογία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι χτυπήθηκε ανελέητα από πολλές επίσημες θρησκείες, χαρακτηρίστηκε επικίνδυνο για τα παιδιά και κάηκε σε πλατείες της Αμερικής, από φανατικούς θρησκόληπτους σαν σατανιστικό.

Εμείς σας καλούμε να το διαβάσετε (όσοι από σας δεν το έχετε ήδη διαβάσει), να ταξιδέψετε μαζί με το Χάρι στον υπέροχο μαγικό του κόσμο και σας υποσχόμαστε την παρουσίαση και των υπόλοιπων βιβλίων με τις περιπέτειές του.


Βιβλ. 2ο "Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ Η ΚΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ"

Το δεύτερο βιβλίο με τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ είναι ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά. Η ιστορία έχει ως εξής:

Το κολέγιο Χόγκουαρτς όπου ο Χάρι Πότερ σπουδάζει την τέχνη της μαγείας, έχει πολλά μυστικά, γι αυτό άλλωστε και όλες οι μέχρι στιγμής περιπέτειες του Χάρι διαδραματίζονται εκεί. Το Χόγκουαρτς ιδρύθηκε περίπου χίλια χρόνια πριν και παραπάνω, από τέσσερις κορυφαίους μάγους της εποχής εκείνης. Οι τέσσερις κοιτώνες του σχολείου πήραν τ' όνομά τους από εκείνους: τον Γκόντρικ Γκρίφιντορ, τη Χέλγκα Χαφλπάλφ, τη Ροβένα Ραβενκλόου και τον Σαλαζάρ Σλίθεριν. Έχτισαν μαζί το κάστρο του Χόγκουαρτς, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των Μάγκλ, γιατί ζούσαν σε μια εποχή που οι απλοί άνθρωποι φοβούνταν τη μαγεία και οι μάγοι και μάγισσες υφίστανται μεγάλους διωγμούς.

Στην αρχή οι ιδρυτές συνεργάζονταν αρμονικά. Έβρισκαν νέους που είχαν μαγικές ιδιότητες και τους έφερναν στο κάστρο για να σπουδάσουν. Αργότερα όμως δημιουργήθηκε ρήξη μεταξύ του Σλίθεριν και των υπολοίπων, επειδή ο Σλίθεριν ήθελε να είναι πιο επιλεκτικοί στην επιλογή των υποψηφίων μάγων -σπουδαστών που γίνονταν δεκτοί στο Χόγουαρτς. Πίστευε ότι η γνώση της μαγείας πρέπει να περιοριστεί μόνο σε άτομα που κατάγονται από μάγους και όχι σε αυτούς που είχαν γονείς Μάγκλ. Αυτή η σύγκρουση είχε σαν αποτέλεσμα να φύγει ο Σλίθεριν απ' το σχολείο. Υπάρχει όμως και ο θρύλος που λέει ότι ο Σλίθεριν είχε χτίσει μια μυστική κάμαρα στο κάστρο εν αγνοία των άλλων ιδρυτών. Τη σφράγισε με τέτοιο τρόπο ώστε να μη μπορεί να την ανοίξει παρά μόνο αυτός ο μαθητής που θα είναι ο γνήσιος κληρονόμος του. Όταν η αίθουσα θα ανοιγόταν θα απελευθερώνονταν από μέσα της το φρικτό τέρας που κρύβεται εκεί, για να καθαρίσει η σχολή από εκείνους που δεν είναι γνήσιοι απόγονοι μάγων.

Κι έτσι ο Χάρι και η παρέα του ξαναμπαίνουν σε καινούριες περιπέτειες για να ανακαλύψουν τελικά τελείως "τυχαία" την κάμαρα με τα μυστικά, όπου ο Χάρι Πότερ θα νικήσει για άλλη μια φορά τον μάγο Βόλτεμπορτ ο οποίος ήταν και πρώην μαθητής του Σλίθεριν.

Και σ' αυτό το βιβλίο βλέπουμε άπειρα συμβολικά στοιχεία με κυρίαρχο τη μάχη της λευκής μαγικής δύναμης με τη μαύρη, κάτι που άλλωστε υπάρχει σε όλες τις περιπέτειες του Πότερ, άλλα και άλλα πολλά που συνθέτουν την ιστορία.

Αξίζει να σημειώσουμε ένα κομμάτι απ' το βιβλίο που είναι τα λόγια του Ντάμπλντορ, μεγάλου μάγου και τωρινού διευθυντή του Σλίθεριν προς τον Χάρι Πότερ ο οποίος μαζί με το σημάδι του κεραυνού στο μέτωπο, που το κληρονόμησε όταν ο Βόλτεμορτ προσπάθησε να τον σκοτώσει ενώ ήταν μωρό, πήρε και κάποιες απ' τις ικανότητες του μαύρου μάγου, όπως να μιλά με τα ερπετά κ. ά.

Λέει λοιπόν ο Ντάμπλντορ στο μικρό Χάρι: " ...Είναι οι επιλογές μας που δείχνουν πιο ξεκάθαρα απ' τις ικανότητες μας ποιοι πραγματικά είμαστε."


Βιβλ. 3ο "Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν"

Μια ακόμα περιπέτεια του Χάρι Πότερ. Κατά τη ταπεινή μου γνώμη το ωραιότερο βιβλίο της τετραλογίας.
Από το Αζκαμπάν τη φρικτή φυλακή των μάγων, δραπετεύει ο Σείριος Μπλάκ, ο διασημότερος ίσως κρατούμενος που πέρασε ποτέ από εκεί.

Το υπουργείο μαγείας είναι τόσο αναστατωμένο που ενημέρωσε ακόμα και τον πρωθυπουργό των Μαγκλ για το γεγονός.

Λεωφορεία με ιππότες, μαγικοί χάρτες, μανδύες που σε κάνουν αόρατο, ξόρκια, ο Ιππόγρυπας Ωραιόραμφος, μαγικά φίλτρα, ξωτικά, περίεργα τέρατα συνθέτουν και αυτό το βιβλίο.
Κι όπως είναι φυσικό ο Χάρι θα έρθει αντιμέτωπος με τον Σείριο Μπλάκ τον τρομερό εγκληματία, για να ανακαλύψει στο τέλος...

Δεν θα σας πούμε τη συνέχεια, είναι όμως μια ιστορία με πολύ τρυφερά στοιχεία, με μεγάλη δράση που καταλήγει συγκινητικό.

Το στοιχείο, πως τα πράγματα αλλιώς φαίνονται εξωτερικά και αλλιώς είναι στη πραγματικότητα, κυριαρχεί στην ιστορία.


Βιβλ. 4ο " Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ"

Με την άδεια των Μαγκλ συγγενών - κηδεμόνων του, ο Χάρι θα παρακολουθήσει για πρώτη φορά τον αγώνα του παγκοσμίου κυπέλλου Κουίντιτς κάτι αντίστοιχο με το δικό μας ποδόσφαιρο. Θα τον παραλάβει από το σπίτι των θείων του όπου ο Χάρι περνάει τις διακοπές του καλοκαιριού, η οικογένεια μάγων Ουέσλυ, γονείς του αγαπημένου του φίλου Ρον. Η θεαματική εισβολή της οικογένειας Ουέσλυ από το ψεύτικο τζάκι των θείων του Χάρι, είναι η αρχή του βιβλίου, δοσμένη με υπέροχο χιούμορ, όπως άλλωστε συμβαίνει και στα τέσσερα βιβλία.
Το ίδιο χιουμοριστική είναι και η απόδοση του αγώνα που περιέχει άπειρα τραγελαφικά στοιχεία που συμβαίνουν, όπως ακριβώς στο ποδόσφαιρο.

Μη ξεχνάμε πως ο κόσμος των μάγων δεν διαφέρει και πολύ από τον κόσμο των μη μάγων, μόνο που αυτοί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη ζωή τους πιο απλή, πιο ενδιαφέρουσα, πιο μαγική.
Αυτόν τον αγώνα τον σημάδεψε το σήμα θανάτου του Βόλτεμορτ που για άλλη μια φορά κάνει την εμφάνισή του.
Στη συνέχεια του βιβλίου βλέπουμε τον Χάρι Πότερ προχωρημένο πια μαθητή στο κολέγιο μάγων Χόγκουαρτς, να γίνεται, εντελώς απροσδόκητα πρωταγωνιστής στον μεγαλύτερο αγώνα μαγείας μεταξύ όλων των κολεγίων της χώρας των μάγων.

Άραγε ο Χάρι Πότερ θα βγεί νικητής; Το σίγουρο είναι ότι θα δοκιμαστεί σκληρά και κάτω από αντίξοες συνθήκες, γιατί ακόμα κι οι μάγοι δοκιμάζονται! Όπως όλοι μας. Βέβαια δεν έχουμε το μαγικό ραβδί του Πότερ. Ούτε και σ' αυτόν άλλωστε ήταν αρκετό. Χρειάζονται λοιπόν αρετές για να βγεί κάποιος νικητής. Θάρρος, ευγένεια, αγάπη, εντιμότητα. Αυτά που συνθέτουν το πορτραίτο του ήρωα - μάγου αλλά και του ήρωα - κοινού θνητού. Γιατί όμως τους διαχωρίζουμε; Αφού ο Ηρωισμός, είναι τελικά μια μαγική δράση.

Αυτό είναι και το μήνυμα του μικρού μάγου που το όνομά του είναι Χάρι Πότερ.
Που φοιτά σ' ένα κολέγιο που το σήμα του είναι το λιοντάρι, το φίδι, ο ταύρος και ο αετός...

Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...