Thursday 14 August 2014

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τις σκέψεις σας παρά μόνο τις αντιδράσεις σας σε αυτές


Μπορείτε να ελέγξετε τις Σκέψεις σας;

Μπορείτε να κάνετε πάντα μόνο θετικές σκέψεις; Όταν ανησυχείτε για κάτι, θα υπάρξει αποτέλεσμα αν πείτε στον εαυτό σας να πάψει να ανησυχεί; Οι σκέψεις περνούν από το μυαλό σας όπως αρμενίζουν τα σύννεφα στον ουρανό. Όπως δεν μπορείτε να αλλάξετε τον καιρό ,έτσι δεν μπορείτε να ελέγξετε ή να φιμώσετε τις σκέψεις σας.
Ενώ μπορείτε να μάθετε να κατευθύνετε την προσοχή σας ως ένα βαθμό, δεν θα μπορέσετε ποτέ να ελέγξετε τις σκέψεις σας. Οι έμπειροι διαλογιστές ,που εστιάζουν την προσοχή τους σε έναν εσωτερικό ήχο, προσεγγίζουν βαθιά επίπεδα χαλάρωσης επειδή η προσοχή τους δεν είναι εστιασμένη στις σκέψεις που γεννιούνται- ωστόσο οι σκέψεις δεν παύουν να γεννιούνται.

Ένας γρίφος Ζεν : Αν πέσει μια σκέψη στο δάσος του μυαλού σας, αλλά δεν της δώσετε προσοχή ,θα έχει πέσει πράγματι;

Αποβάλλοντας τις Κακές Σκέψεις

Έχετε την ικανότητα να χρησιμοποιήσετε τη δραστήρια φαντασία σας για να δείτε ένα ώριμο, γευστικό μήλο, αντί να σκεφτείτε κάποιον που σας έχει εξοργίσει. Για πόσο όμως;
Οι σκέψεις είναι σαν τις φυσαλίδες στη θάλασσα- μπορείτε να πιάσετε στις χούφτες σας μερικές κάτω από το νερό αλλά τελικά θα βγουν στην επιφάνεια. Ασκήσεις όπως το μέτρημα των αναπνοών ή η απαγγελία μιας συγκεκριμένης προσευχής ή μάντρας σας βοηθούν να συγκεντρωθείτε σε μια συγκεκριμένη ιδέα, αποκλείοντας όλες τις άλλες .
Όμως αν περισπαστεί η προσοχή σας προς στιγμή, οι σκέψεις θα αναδυθούν στην επιφάνεια.

Οι ασκήσεις θετικής σκέψης ,όπως και οι μέθοδοι που ηρεμούν το μυαλό, βασίζονται μάλλον στους ευσεβείς πόθους μας παρά στη ρεαλιστική κατανόηση. Δεν χρειάζεται να ελέγξετε τις σκέψεις σας’ αρκεί να μην τους επιτρέψετε να σας ελέγχουν.

Μια υπερβατική Λύση

Υπάρχει μια άλλη, δραστικότερη λύση στο πρόβλημα του μυαλού : Ας είναι. Κλείστε ειρήνη με το μυαλό σας και δεχτείτε το όπως είναι. Δεν χρειάζεται να το σταθεροποιήσετε , να το ηρεμήσετε ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο για αυτό. Το μυαλό είναι σαν σκύλος που γαβγίζει. Δεν χρειάζεται να ξεφορτωθείτε το σκύλο. Άλλωστε είναι φυσικό να γαβγίζουν οι σκύλοι. Αντί γι’αυτό , εστιάστε την προσοχή σας σε ό,τι κάνετε και αφήστε το σκύλο να γαβγίζει . Αφήστε τις σκέψεις σας να είναι αυτές που είναι, θετικές η αρνητικές και ασχοληθείτε με τη ζωή σας . Δείξτε κατανόηση στον εαυτό σας, κλείστε ειρήνη με το μυαλό σας.

Αυτή είναι η υψηλότερη μορφή διαλογισμού.

Πολλοί από εμάς νιώθουν την ανάγκη να ηρεμήσουν το μυαλό τους γιατί το φοβούνται –φοβούνται τι θα σκεφτεί, φοβούνται τις αρνητικές, τρομακτικές, δυσάρεστες, ερωτικές ,απαγορευμένες, αποκρουστικές σκέψεις, φοβούνται τις πνευματικές παρορμήσεις.

Θα ελευθερωθείτε από αυτούς τους φόβους όταν συνειδητοποιήσετε τρία πράγματα:

Πρώτον, οι σκέψεις δεν είναι παρά το παιχνίδισμα του φωτός σε μια κινηματογραφική οθόνη. Μπορεί να μας κάνουν να γελάμε ή να κλαίμε, όπως στα έργα, αλλά δεν έχουν αντικειμενική υπόσταση
Δεύτερον, αν και μπορείτε να αποσπάσετε ή να κατευθύνετε αλλού την προσοχή σας, δεν μπορείτε να ελέγξετε τις σκέψεις σας.

Τρίτον, και κυριότερο, αφού δεν μπορείτε να τις ελέγξετε ή να τις σταματήσετε, δεν είστε υπεύθυνος για τις σκέψεις σας, όσο καλές ή κακές και αν είναι. Πώς είναι δυνατό να είστε υπεύθυνος για τις σκέψεις σας, τους κομήτες, τις ηλιακές κηλίδες ή οτιδήποτε άλλο δεν μπορείτε να ελέγξετε; Δεν μπορείτε να ελέγξετε τις σκέψεις σας, μόνο τις αντιδράσεις σας σε αυτές.

Από το βιβλίο : “KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΩΤΙΣΗ”, Dan Millman( Συγγραφέας του βιβλίου, Ο Δρόμος του Ειρηνικού Πολεμιστή)


Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...