Monday 3 June 2013

Το μποζόνιο του Χιγκς: τι σχέση έχει με τον Θεό;

«Δεν το αποκαλούμε εμείς 'Σωματίδιο του Θεού'. Αυτός είναι όρος των μίντια,» αναφέρει διακεκριμένος Αμερικανός επιστήμονας.



Η φράση αυτή διατυπώθηκε λίγο πριν την ανακοίνωση των τελευταίων νέων γύρω από την αναζήτηση του μποζονίου του Χιγκς στο CERN και δείχνει ξεκάθαρα ότι η επιστήμη και τα μίντια δεν αποτελούν συχνά καλό συνδυασμό.

«Σιχαίνομαι τον όρο 'Σωματίδιο του Θεού',» δηλώνει η Pauline Gagnon, Καναδή ερευνήτρια και μέλος της ομάδας ATLAS του CERN.

«Το μποζόνιο του Χιγκς δεν σχετίζεται με καμία θρησκευτική έννοια. Είναι γελοίο να το αποκαλούμε έτσι.»

Ο Γερμανός φυσικός Oliver Buchmueller, από την ερευνητική ομάδα CMS, φάνηκε να είναι λιγότερο εριστικός.

«Είναι εντελώς παράλογο να το αποκαλούμε 'Σωματίδιο του Θεού'. Δεν είναι δίκαιο για το μποζόνιο και για τον ρόλο που πιστεύουμε ότι έχει στο σύμπαν. Δεν έχει καμία σχέση με το Θεό.»

Το κυνήγι για το μποζόνιο του Χιγκς είναι σημαντικό γιατί θα φανερώσει ένα αόρατο πεδίο -το πεδίο του Χιγκς- μέσα από το οποίο διαπέρασε ολόκληρο το σύμπαν.

Το πεδίο χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του '60 από τον Βρετανό επιστήμονα Peter Higgs, ως η οδός μέσω της οποίας η ύλη απέκτησε μάζα μετά τη δημιουργία του σύμπαντος με τη Μεγάλη Έκρηξη.

Σύμφωνα με τη θεωρία, ήταν το μέσο που δημιουργήθηκαν τα αστέρια, οι πλανήτες -και η ζωή-, δίνοντας πιθανότατα μάζα στα πιο στοιχειώδη σωματίδια, τις δομικές μονάδες του σύμπαντος, εξ ου και το προσωνύμιο 'Σωματίδιο του Θεού'.

«Χωρίς αυτό, τα σωματίδια θα συνέχιζαν να κινούνται στο σύμπαν με την ταχύτητα του φωτός,» δηλώνει η Pippa Wells, επίσης ερευνήτρια της ομάδας ATLAS. «Όταν ακούω να το αποκαλούν 'Σωματίδιο του Θεού' εξοργίζομαι. Μπερδεύουν τον κόσμο σχετικά με το τί προσπαθούμε να κάνουμε εδώ στο CERN.»

Σύμφωνα με όσους έχουν ερευνήσει το θέμα, ο όρος χρονολογείται από το 1993 και αποτυπώνεται σε ένα βιβλίο για την ιστορία των σωματιδίων της Φυσικής του βραβευμένου με Νόμπελ Leon M. Lederman.

Το βιβλίο είχε τίτλο «The God Particle: If the Universe is the Answer, What is the Question?» («Το Σωματίδιο του Θεού: Εάν το Σύμπαν είναι η Απάντηση, ποια είναι η Ερώτηση;»).

Οι φυσικοί λένε πως ο Lederman, που απετέλεσε στόχος πολλών αρνητικών σχολίων από τους συναδέρφους του, ήθελε να ονομάσει το βιβλίο του «The Goddamned Particle» («Το Αναθεματισμένο Σωματίδιο») ώστε να αντικατοπτρίζει την οργή για την αποτυχία εύρεσής του. Ο εκδότης του, όμως, απέρριψε αυτόν τον χαρακτηρισμό -πιθανότατα λόγω της πιθανής αναστάτωσης που θα προκαλούσε σε κάποιους βαθειά θρησκευόμενους Αμερικανούς- και έπεισε τον Lederman να δεχτεί την εναλλακτική που του πρότεινε.

«Ο Lederman θα πρέπει να απαντήσει σε πολλά,» δήλωσε ο ίδιος ο Χιγκς, 82 ετών σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γενεύη πριν από έξι χρόνια.

Ο James Gillies, εκπρόσωπος του CERN και φυσικός και ο ίδιος, είναι λίγο αμφιταλαντευόμενος. «Φυσικά και δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με το Θεό. Αλλά κατανοώ το λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι υιοθετούν τον όρο, διότι το μποζόνιο του Χιγκς είναι εξαιρετικά σημαντικό για την κατανόηση της φύσης.»

Reuters


Συγγραφέας: katatonic
Πηγή: paraportal.gr

Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...