Saturday 13 December 2014

Ταινία: Sings

Κατά την αρχαιότητα ο οιωνός ήταν ένα μαντικό όρνεο που από την πτήση του ή τις κραυγές του οι αρχαίοι Έλληνες μάντευαν το μέλλον. Σήμερα η λέξη οιωνός σημαίνει προφητικό σημάδι.


H ταινία ανήκει στον δημιουργό της «6ης Αίσθησης», και πάλι διαπραγματεύεται το άγνωστο. Αναφέρεται στα σημάδια που είναι αποτυπωμένα πάνω στην γη. Αυτά είναι τα λεγόμενα «αγρογλυφικά». Όμως παίζει σε διπλό ταμπλό με την έννοια «οιωνός».


Σε ένα πρώτο επίπεδο φαίνεται να μιλά για τα αγρογλυφικά που βρίσκει ο πρωταγωνιστής στο χωράφι του στην έναρξη της ιστορίας, αλλά υπάρχει και ένα δεύτερο επίπεδο όπου βλέπουμε ότι πολλά πράγματα που συνέβησαν στη ζωή του ήταν ένα είδος οιωνού για αυτό που συνέβαινε στο τέλος. Μάλιστα υπάρχει αυτός ο προβληματισμός, αν όσα μας τυχαίνουν είναι συμπτώσεις ή αποσκοπούν σε κάτι, στο να μας διδάξουν κάτι, να μας κάνουν πιο δυνατούς. Ο ίδιος αρχικά χάνει την πίστη του στο θεό και μαζί με αυτό και την εσωτερική του δύναμη για ζωή. Μέσα όμως από τους οιωνούς ανακαλύπτει μια νέα δύναμη.


Η ταινία είναι επηρεασμένη από ένα πραγματικό γεγονός. Το 1978 ένας αγρότης στην Αγγλία βρήκε μέσα στο χωράφι του ένα συμμετρικό σχήμα, χωρίς όμως να φαίνονται ίχνη από τρακτέρ. Αυτό το φαινόμενο εξαπλώθηκε και σε άλλα χωράφια και πήρε διαστάσεις στα μέσα της εποχής.


Τα αγρογλυφικά είναι εικόνες άγνωστης προέλευσης και καταπληκτικής απόδοσης, αποτυπωμένες πάνω στο έδαφος. Η θεματολογία τους είναι γεωμετρικά σχέδια, μορφές ζώων ή ανθρώπων.
Ένα πολύ γνωστό σημείο που τα αφορά βρίσκεται στο Περού στην έρημο της Nazca. Πρόκειται για τεράστια σχέδια που πιάνουν μια έκταση περίπου 50 χλμ. Και γίνονται αντιληπτά μόνο από αεροπλάνο. Το ότι μετά τόσα χρόνια συνεχίζουν να φαίνονται οφείλεται στη σύσταση του εδάφους και στο κλίμα της περιοχής. Είναι πραγματικό μυστήριο πώς κατάφεραν οι άνθρωποι σε κείνη την εποχή να δημιουργήσουν κάτι τέτοιο. Θα έπρεπε να διαθέτουν εργαλεία και μέσα, που μας είναι άγνωστα. Μετά από έρευνες που γίνανε αποδείχτηκε, ότι παρέχουν πληροφορίες για την κίνηση των άστρων στο χρόνο και στο χώρο. Άλλωστε γνωρίζουμε ότι σε πολλά μέρη του κόσμου υπάρχουν αστρολογικά μνημεία που υπολόγιζαν τα ηλιοστάσια και τις ισημερίες (π.χ. Στόουνχετζ).


Όμως τελικά οι ερευνητές δεν θεωρούν ολοκληρωμένη αυτή την άποψη. Πρέπει να είναι πολλά περισσότερα από αστρονομικό ημερολόγιο.
Μια άλλη άποψη είναι ότι είχαν θρησκευτικό σκοπό. Δηλαδή ότι αποτελούν ιερά μονοπάτια για θρησκευτικές συγκεντρώσεις.


Άλλη πάλι άποψη είναι ότι σχετίζονται με την ιεροτελεστία της πτώσης του νερού, είτε ως συλλέκτες νερού, είτε ως σύμβολα παράκλησης για νερό.
Φυσικά πρέπει να αναφέρουμε και την άποψη ότι είναι δημιουργίες εξωγήινων, είτε για επαφή με μας, είτε ως διάδρομοι προσγείωσης.
Επίσης σημαντικά σχέδια βρίσκονται στην Βρετανία. Ένα από αυτά είναι το λευκό άλογο του Εφιγκτον, το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής έκλεισαν στις θρησκευτικές τους παραδόσεις και κάθε 7 χρόνια κάνουν τελετές καθαρισμού του. (Αυτή η καταγραφή είναι από τον 17ο αιώνα.)
Άλλο γνωστό αγρογλυφικό είναι ο γίγαντας του Σερν με 55μ μήκος που κρατά ένα ρόπαλο (για αυτό τον λένε και Ηρακλή) και έχει έναν έντονο τονισμένο φαλλό, από την βάση του οποίου υψώνεται ο ήλιος την αυγή της 1ης Μαΐου.


Υπάρχουν βέβαια και τα σύγχρονα αγρογλυφικά που είναι σχήματα που αποτυπώνονται μέσα σε μια νύχτα σε σπαρμένα χωράφια.
Εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού και σε πάνω από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το σχήμα τους είναι πολύπλοκο και πολλές φορές θυμίζει τα φράκταλς. Το μυστήριο της υπόθεσης έρχονται να συμπληρώσουν μαρτυρίες ανθρώπων που λένε ότι είδαν να σχηματίζονται πολύπλοκοι κύκλοι μέσα σε λίγα λεπτά.


Φυσικά υπήρξαν και περιπτώσεις που έχει αποδειχθεί ότι ήταν απάτη. Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά στις περιπτώσεις της απάτης. Σε όσες αποδείχτηκε αυτό, τα σπαρτά ήταν κομμένα ή σπασμένα από την επέμβαση των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν. Στην περίπτωση όμως των ανεξήγητων αγρογλυφικών έχουμε απλώς το λύγισμα των σπαρτών σαν να έχουν υποστεί μια θερμική πίεση που τα έκανε πιο ελαστικά. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό μπορεί να συμβεί με την εκπομπή μικροκυμάτων και υπέρηχων. Άλλο στοιχείο είναι ότι αυτά που θεωρούνται γνήσια, εκπέμπουν μια ηλεκτρομαγνητική ενέργεια.

Πηγή: nea-acropoli-athens.gr

Κοινωνικά Δίκτυα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...